Polpete su mnogima najomiljenije jelo iz djetinjstva čak i nakon što su debelo zagazili u najbolje godine. Za sve koji se prepoznaju u ovom opisu nudimo jedan jako dobar, a jednostavan recept za omiljene mesne okruglice.
Posebnost im je u tome što se poslužuju u finom umaku od bijelog vina i što su jako ukusne i tako mekane da se tope u ustima.
Tajna je u tome što se u smjesu dodaju krušne mrvice i mlijeko - kad se pomiješaju, jamče sočnost i mekoću okruglica. Nadalje, treba pripaziti da se ne prepeku i postanu žilave, a to olakšava priprema u umaku.
Umak je sam po sebi prava delikatesa jer je protkan aromama bijelog vina i limuna te, naravno, mesnih okruglica koje su se u jnemu kuhale.
Mesne okruglice u umaku od bijelog vina
Sastojci:
Okruglice:
500 g miješnog mljevenog mesa
50 g parmezana
30 g krušnih mrvica
3 žlice mlijeka
2 žlice sjeckanog peršina
1 žlica maslinovog ulja
1 jaje
1 režanj češnjaka
malo brašna
sol, papar
Umak:
120 ml vode
120 ml bijelog vina
1 žlica sjeckanog svježeg peršina
1 limun
1 češanj češnjaka
malo soli
Priprema:
Pomiješajte meso, jaje, parmezan, sjeckani češnjak, maslinovo ulje, krušne mrvice, mlijeko, peršin, sol i svježe mljeveni crni papar. Oblikujte kuglice (treba ih biti 12-14) pa ih uvaoljajte u brašno.
U veliku, široku tavu dodajte malo maslinovog ulja i zgnječeni režanj češnjaka pa ga pirjajte dok ne zamiriše i porumeni. Maknite češnjak i dodajte mesne okruglice pa ih lagano pržite uz povremeno miješanje.
Dodajte vodu i vino u tavu i ostavite da se reducira oko 10-12 minuta. Dodajte koricu limuna i sok pola limuna te peršin. Ostavite da se kuha još oko pet minuta. Izvadite jednu okruglicu pa provjerite je li gotova.
Poslužite s umakom u kojem su se kuhale i restanim ili pire krumpirom.