Skoknite po mljeveno meso, danas radimo polpete! I to kakve... Recept koji vam donosimo odnosi se na talijensko jelo Polpette alla cacciatora, odnosno, u slobodnom prijevodu, mesne okruglice na lovački. Polpete o kojima je riječ jako su omiljene jer se poslužuju u ukusnom umaku od rajčica i vrlo su mekane. Pitate li se po čemu se to ove polpetice razlikuju od onih koje volimo u Dalmaciji, evo vam odgovor.
Razlika je u sastavu.
Naše se polpete rade uz dodatak kruha, a ove se prave uz dodatak krušnih mrvica. Razlika je naoko mala, ali je vrlo bitna u što ćete se uvjeriti kad isprobate recept - iznenadit ćete se kako su mekane i nimalo gumaste, kakve naše znaju biti.
Druga je razlika vezana uz umak, koji se, baš kao i naš, priprema s rajčicama, ali mu se dodaje još sastojaka koji utječu na okus, ali i teksturu: mrkva, celer i vino.
Ekstra dodatak - masline - opravdava naziv jela (jer, budimo realni, koji to lovac ima vremena raditi okruglice od mljevenog mesa) objašnjavajući nam da je recept potekao od piletine na lovački, o kojoj smo vam već pisali i, nadamo se, uvjerili vas da je barem tu i tamo pripremite jer je izvrsna.
Mesne okruglice na lovački
Sastojci:
Okruglice:
500 g mljevene junetine
100 g krušnih mrvica
40 g svježe ribanog parmezana
50 ml mlijeka
2 žlice sjeckanog peršina
3 jaja
1 režanj češnjaka
sol, papar
Umak:
500 g passate od rajčica
90 g crnih maslina
120 ml crnog vina
1 grančica ružmarina
1 luk
1 mrkva
1/2 stabljike celera
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za okruglice i oblikujte 20-ak komada. Smjesu nemojte pretjerano miješati kako ne bi ispale pretvrde.
U vrlo širokoj tavi na srednjoj vatri zagrijte ulje pa popržite okruglice dok ne porumene. Odlijte višak masnoće iz tave pa dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i ružmarin. Kad povrće omekša i postane prozirno dodajte polpete, promiješajte, zalijte ih vinom i pustite alkohol da ishlapi.
Dodajte rajčice, začinite s malo soli i papra, dodajte masline u umak i vratite mesne okruglice u tavu. Smanjite vatru na nisku, pokrijte tavu i kuhajte 20-25 minuta ili dok se umak ne reducira i zgusne. Izvadite ružmarin i poslužite posuto s malo peršina za boju.