StoryEditorOCM
SlanoSVI ĆE IH VOLJETI

Najbolje polpete od tikvica i sira koje ste probali: hrskave izvana, mekane i sočne iznutra, a jedan detalj mijenja sve

Piše T. S. M.
3. srpnja 2024. - 14:10

Povrtne polpete, popečci, kroketi, pecipale i slane palačinke idealne su za ljeto, kad je svježeg povrća u izobilju, a među najpopularnijima u ovoj kategoriji su one od tikvica. Tikvice se, ako niste znali, mogu jesti i sirove, osobito dok su mlade i slatke, što je jedan od razloga zašto su tako dobar izbor za ovu vrstu hrane - nema veze ako vam jelo ostane mrvicu nepečeno.

Nedavno smo naišli na jednu jako dobru ideju na ovu temu, a to su prutićasti popečci od tikvica i sira. Ono što ih razlikuje od svih sličnih jela, pored dugoljastog oblika, je to što se sir dodaje na poseban način. Umjesto da se nareže na sitne kockice ili nariba pa umiješa u smjesu, sir se reže na prutiće.

Zašto? Uskoro će vam postati jasno i ideja će vas, jamčimo vam, oduševiti.

Polpete od tikvica i sira

Sastojci:

150 g sira poput goude
100 g krušnih mrvica
2 tikvice
2 jaja
1 režanj češnjaka
malo začinskog bilja
sol, papar

Priprema:

Tikvice naribajte, posolite i ostavite da puste tekućinu, zatim ih ocijedite. Dodajte im jaja, sitno sjeckani peršin, začinsko bilje po želji (ružmarin, peršin, bosiljak, timijan, kopar...) te sol i papar. Dobro promiješajte. Dodajte dvije žlice krušnih mrvica pa promiješajte, ako je smjesa previše rijetka da bi se oblikovala rukama, dodajte još malo.

Sir narežite na prutiće. 

Zagrabite oko žlicu smjese, stavite je na dlan i oblikujte u izduženi disk. Na sredinu stavite prutić sira pa stisnite smjesu od tikvica tako da obuhvati cijeli sir. Malo pritisnite pa polpeticu uvaljajte u krušne mrvice. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke pa polpete ispržite u vrelom ulju.

Izvadite ih iz ulja na upijajući papir pa poslužite vruće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 14:11