Gurmani dobro znaju da ništa ne ide bolje uz pečenu janjetinu od mlade kapulice. Ljubitelji roštilja, s druge strane, itekako su svjesni koliko im kajmak i njemu slični prilozi mogu upotpuniti uživanje u ćevapima, pljeskavicama pa čak i bržolama i biftecima. Zašto sve ovo nabrajamo? Zato što postoji jelo koje sve te priloge objedinjuje.
Zove se satrica i radi se od nasjeckanog mladog luka kojemu se dodaju sol i kajmak, svježi sir ili kiselo vrhnje, ovisno o receptu i onome što je dostupno. Sve se lijepo ubaci u zdjelu, pomiješa i odmah posluži.
U novijim receptima pronašli smo čak i sastojke poput creme fraichea, zrnatog sira, skyra i jogurta, ali i maslinovog ulja te korice i soka od limuna. Hm, to ne zvuči loše, ali ipak nekako djeluje kao malo previše kompliciranja, a baš je jednostavnost ono što satricu, pored okusa koji je neodoljiv ljubiteljima mlade kapulice i mesnih specijaliteta, čini toliko posebnom i omiljenom.
Satrica je izrazito popularna na cijelom Balkanu, no neki vjeruju da je nastala u Slavoniji, gdje se naziva bećarska satrica i u sastavu osim mladog luka i svježeg sira ima još i peršin te ponekad slatku ili ljutu mljevenu papriku.
Osim uz pečeno meso u Slavoniji se satrica često nudi uz suhomesnate proizvoda poput slanine, kobasica i kulena.