![27319560](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/11/o_27319560_1024.jpg)
Krumpiri su tako zgodna i svestrana namirnica, a unose tako puno zabune. Načitali smo se i nagledali bezbrojnih savjeta na račun njihove pripreme, proučili smo kako se i kada sole, idu li u hladnu ili kipuću vodu, treba li ih prokuhati prije pečenja i što napraviti za najbolji pire... Puno je pitanja oko tog neuglednog gomolja, ali čini se da mnogi još na njih ne znaju odgovor. Jedna od dilema je vezana uz ispiranje krumpira prije pripreme.
Možda ste već primijetili kako se u nekim receptima navodi da je krumpire nakon što su očišćeni i narezani treba isplahnuti u vodi ili ih čak ostaviti da se neko vrijeme namaču, dok drugi recepti taj korak uopće ne spominju. Pitate li se postupate li dobro kad pripremate krumpire, evo vam odgovor: ovisi o tome na koji ćete ih način termički obraditi i kakva je vrsta jela u kojem ih koristite. Nije baš pomoglo, zar ne. Idemo onda malo konkretnije..
Kada radite jelo variva i gulaša, nemojte ispirati kockice sirovog krumpira prije nego ih dodate u lonac. Škrob iz krumpira pomaže u zgušnjavanju i u ovom slučaju vam je prijatelj.
Kada, pak, radite pomfrit, pri čemu vam je cilj zlatna, hrskava korica, tada vam je škrob neprijatelj jer ne želite da se krumpiri međusobno zalijepe. Ako se krumpiri zalijepe jedan za drugi, ulje im neće moći zapeći vanjštinu, a sredina se neće dovoljno zagrijati da se potpuno skuha. Rješenje je namočiti ih prije prženja, a neki chefovi tvrde kako ih je u tom slučaju u vodi dobro ostaviti čak nekoliko sati pa i preko noći.