StoryEditorOCM
Slanonajlakša metoda

Ovo je najbolji trik za savršeno hrskavi krumpir: važni su začini, a umjesto da palite pećnicu rješenje se krije u...

Piše S. Š.
17. lipnja 2024. - 15:47

Jeste li spremni ovo ljeto uživati u hrskavim i sočnim krumpirima? Nije tajna da je krumpir jedan od najsvestranijih priloga koji se slaže uz apsolutno sve, a ako ćemo iskreno - i najdraži. Pogotovo ljeti kad ga možemo grickati i uživati u čarima opuštenog ljetnog obida uz domaće sočne rajčice i svježe krastavce.

Ali, umjesto da palite pećnicu, imamo rješenje za posebno hrskave i aromatične kriške krumpira - roštilj. Uz nekoliko trikova bit će hrskavi izvana, mekani i kremasti iznutra, a savršena kombinacija začina učinit će ih još slasnijima.

Pitate se zašto su tako dobri? Trebate pripaziti na nekoliko detalja...

Naša preporuka je da za ovakvu pripremu izaberete crvene krumpire. Imaju tvrdo meso i najbolji su odabir za prženje i pečenje. A sad otkrivamo i najvažniji trik - krumpire prvo treba skuhati "al dente" u uzavreloj vodi, a onda začiniti i "baciti" na roštilj.

Kuhanje krumpira u posoljenoj vodi začinit će ih "iznutra i izvana", ali i ubrzati proces roštiljanja. Čim dobiju tragove roštilja, malo pougljene i dobiju hrskavu koricu, gotovi su. Ne samo da će ih žar učiniti hrskavima i tako ukusnima, već će tome pridonijeti i važna kombinacija začina! Stoga obavezno uključite sve potrebne sastojke...

Sjajan prilog gotov je za samo 15 minuta, a priprema ne može biti jednostavnija. Potrebne začine uvijek imate kod kuće... Bitna je samo malo drugačija tehnika pripreme i imate prilog koji će svih oduševiti.

image
Shutterstock

Grillani krumpir

Sastojci:

2 kg krumpira
1/4 šalice maslinova ulja
sol i papar
mljevena paprika
češnjak u prahu

Priprema:

Zakuhajte vodu u loncu na jakoj vatri i zagrijte vanjski roštilj na srednje jaku toplinu, oko 200 stupnjeva.

Za to vrijeme operite i narežite otprilike 2 kg crvenog krumpira. Ako koristite srednje velike krumpire, prerežite svaki po dužini pa prepolovite kako biste oblikovali 4 kriške, a ako koristite velike krumpire, svaki uzdužno izrežite na 6 kriški.

Krumpir kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kad zavrije, smanjite vatru da zadrži ključanje i kuhajte 8 do 10 minuta dok se ne skuha. Kad je gotov, ocijedite ga i stavite sa strane.

Kad se krumpiri dovoljno ohlade, stavite kriške krumpira na lim za pečenje. Začinite ga s 1/4 šalice maslinova ulja, malo soli, 1 žličicom mljevene paprike, 1/2 žličice češnjaka u prahu i malo papra. Rukama temeljito natrljajte začine u krumpir.

Kad je roštilj spreman, nauljite ga papirnatim ubrusom. Kriške krumpira posložite ga na rešetke, pokrijte ga i pecite dok ne porumene i ne stvore se tragovi roštilja - otprilike pet do sedam minuta. Okrećite krumpire kako bi se ispekli sa svih strana.

Kad je gotov, posložite ga u željenu posudu i servirajte odmah!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:49