StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao!

Sačuvajte svježinu namirnica mjesecima, pa čak i dulje uz ovu starinsku medotu: nevjerojatno je jednostavno, a učinkovito

Piše Tea Sumić Miletić
12. studenog 2024. - 08:10

Nije li grozno svjedočiti propadanju voća i povrća koje ste tako skupo platili ili onog oko kojeg ste se jako potrudili da ga uzgojite? Kad vidite sve one klice na krumpiru, smežurane jabuke i napola gnjile banane, ne dođe li vam da sve pobacate u smeće? Nemojte, šteta je, samo potražite novi način čuvanja.

Puno smo vam već pisali o očuvanju svježine voća i povrća, ali jednu vam metodu još nismo spomenuli. Moguće da je upravo ova najstarija od svih, a po mnogima je i najučinkovitija.

Riječ je o čuvanju plodova u pepelu.

Takav način čuvanja namirnica - ne samo voća i povrća nego i mesa i jaja - prakticira se i dandanas u Africi, a poznat je i pripadnicima sjevernoameričkog naroda Cherokee.  

image
Shutterstock

Razlog učinkovitosti ove metode koja može produljiti vijek hrane od tri mjeseca do neodređenog broja godina, ovisno o vrsti namirnice, je u tome što pepeo stvara idealne uvjete za skladištenje - hladnoću i tamu - uz zaštitu od udaraca, štetnika i od prirodnog utjecaja zraka na organske biološke procese.

Najstariji oblik ove metode predviđa kopanje rupe u zemlji, polaganje pepela na njeno dno, zatim oprezno slaganje hrane te konačno njeno zatrpavanje pepelom, opnekad i zemljom.

Noviji oblici metode obično spominju korištenje glinenog posuđa, dok neki tvrde (postoje i snimke) da je dobar i drveni sanduk (kašeta) za voće, a neki, pak, pišu da se koriste sasvim običnom kartonskom kutijom bez ikakvih negativnih posljedica.

image
Shutterstock

Možda se sad pitate zašto biste se gnjavili s pepelom i prljali ruke, a vjerojatno i sve ostalo. Razloga je puno. Ovo je ekološki način čuvanja jer ne podrazumijeva kemikalije, pesticide ni fungicide, no unatoč tomu je učinkovit za odvraćanje štetnika, glodavaca i insekata. 

Nadalje, gotovo je besplatan, pod uvjetom da inače imate običaj ložiti peć ili barem gradele.

Jasno da ovu metodu nećete koristiti za produljiti vijek trajanja kilogramu banana, no ako se bavite zemljom pa ste nedavno iskopali krumpir ili ste obrali kruške, jabuke, šipke ili nešto tome slično, možda biste mogli razmotriti i ovu mogućnost.

No i za manje količine ova metoda ima smisla, a nered ne mora biti tako strašan kao što biste očekivali: odaberite veći lonac ili kutiju, na dno stavite pepeo, u sredinu hranu koju želite zaštititi i završite slojem pepela. Sve lijepo poklopite i pospremite na suho i tamno mjesto. Ključno je pripaziti da je pepeo potpuno suh. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. studeni 2024 08:12