Nema do gradela! Svi se baš razveselimo svakoj prilici za okupiti se uz specijalitete pripremljene na žaru, jer, kao što je poznato, u dobrom društvu i na svježem zraku još se slađe jede. Međutim, meso, riba ili povrće s gradela još će vam bolje prijati poslužite li ih uz ukusne umake, pesta, marinade i začinske maslace.
Uloga takvih dodataka je u isticanju određenih komponenti okusa, ali nam također pomažu postići ono savršenstvo kojem svi stremimo kad radimo gradele, a to je da hrana nam se hrana pripremljena na njima lijepo topi u ustima i tjera nas da zadovoljno poližemo prste. Upravo zbog toga neki od njih se osim u svojstvu dodatka za podizanje okusa mogu naći u ulozi marinade ili premaza, a kad se koriste na taj način pomažu u postizanju mekoće i sočnosti.
Stoga vam nudimo recepte za chimichurri koji savršeno odgovara uz odreske, piletinu, ali i uz ribu poput tune, zatim recept za osvježavajući salmoriglio, koji paše uz ribu i povrće te za popularni BBQ umak uz koji meso postaje osobito pikantno.