StoryEditorOCM
PanoramaProblem manje

Stiže li muška kontracepcija bez udara na hormone? Znanstvenici rade i na tableti i na gelu

Piše Mozaik SD
2. lipnja 2024. - 16:43

Desetljećima se istraživači i znanstvenici bave muškom kontracepcijom. Pokušavaju pronaći način na koji bi suzbili proizvodnju sperme za one koji ne žele postati očevima. Barem privremeno.

O tome piše Bug, i ukazuju na prethodne studije o muškim hormonskim kontraceptivima davanim injekcijama, koji su pokazivale rezultate između devet i 15 tjedana. Naime, kod muškaraca tretiranih segesteronom i testosteronom proizvodnja sperme suzbijena je nakon manje od osam tjedana. Istraživači sad nastavljaju testirati učinkovitost ove kontracepcije, njenu sigurnost, prihvatljivost i reverzibilnost.

image
/Shutterstock

No, sada se radi na novoj vrsti muške kontracepcije, koja se ne oslanja na hormone.

Početni eksperimenti na glodavcima pokazali su da prava doza lijeka u pravo vrijeme može ući u krvotok, prijeći u testise i smanjiti hiperaktivnost sperme. Novi lijek nije samo reverzibilan nego ima i vrlo malo nuspojava, pokazala je studija u časopisu Science.

Dakako, klinička ispitivanja na ljudima još su godinama daleko, piše Bug, ali početni eksperimenti na glodavcima pokazali su da prava doza lijeka u pravo vrijeme može ući u krvotok, prijeći u testise i smanjiti hiperaktivnost sperme.

image
/Shutterstock

I dok se čeka na nehormonalnu kontracepciju, testovi su pokazali da novi muški kontracepcijski gel koji kombinira dva hormona - segesteron acetat (Nestorone) i testosteron - suzbija proizvodnju sperme brže od sličnih eksperimentalnih metoda za kontrolu rađanja kod muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:31