StoryEditorOCM
PanoramaMISTERIJA NA OTOKU

Sin imućne obitelji poginuo je u padu s litice, žena njegova brata misli da je ubojstvo: ‘Bogati uvijek izgledaju krivi‘

Piše Marko Njegić
18. listopada 2024. - 21:26

Sastojci za prvoklasni noir bili su spremni u slučaju Amazonova filma ”Killer Heat” (”Ubojita vrućina”). Tu je predložak čuvenog pisca Joa Nesbøa, točnije njegova kratka priča ”The Jealousy Man” o detektivu koji istražuje (samo)ubojstvo blizanca. Adaptaciju priče potpisuju scenaristi Matt Charman (”Most špijuna”) i Roberto Bentivegna (”Dinastija Gucci”).

Iza kamere stoji Philippe Lacôte, redatelj festivalskog hita ”Noć kraljeva”, nesvakidašnjeg zatvorskog filma kod nas premijerno prikazanog 2021. na FMFS-u. U glavnim ulogama nastupaju Joseph Gordon-Levitt i Shailene Woodley (zajedno glumili u ”Snowdenu”) te Richard Madden. Iznimno filmična Kreta kao mjesto radnje...

FILM: Killer Heat; krimi triler; SAD, 2024. REŽIJA: Philippe Lacôte ULOGE: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley OCJENA: ** ½

Očekivalo se puno od filma ”Killer Heat”, a na kraju dobilo – (pre)malo. Veliki potencijal iskorišten je još manje u odnosu na ”Snjegovića” i ”Killer Heat” konkurira ”Snowmanu” na listi najslabijih ekranizacija romana s potpisom Nesbøa. Nije ovo tako loš film koliko je ”meh”.

Gledljiv, ali predvidljiv, lišen prave intrige, iznenađenja i inspiracije, ”Killer Heat” je djelce za instant zaborav, a trebao je i mogao biti pamtljiv unos u žanr tzv. sunčanog noira kakvom pripadaju ”Kineska četvrt”, ”Zora očajnika”, ”Cat Chaser” ”L.A. povjerljivo”... pa i autoparodični ”Čuvar bazena”.

Možda bi ”Killer Heat” djelovao bolje kao parodija, prekuhani ”hard boiled” noir, no odveć je ozbiljan za takvo što. Neki elementi su tu, počevši od uvodnog slobodnog penjanja po litici u stilu ”Nemoguće misije 2” i (ne)očekivanog pada penjača Lea Vardakisa (Madden), člana bogate i moćne grčke obitelji.

Leova smrt pokreće ”murder mystery” priču: potencijalno fatalna žena Penelope (Woodley), supruga njegova brata blizanca Eliasa (također Madden), smatra da je u pitanju ubojstvo, a ne nesreća, stoga angažira Nicka Balija (Gordon-Levitt), privatnog detektiva sa sjedištem u Ateni jer ”ne može vjerovati lokalnoj policiji”.

Kao mnogi protagonisti noira, Nick je narator priče i u uvodu se dotiče mita o Ikaru dok gledamo Leovo nesretno penjanje (”Tako je to s mitovima, lako ih je ignorirati”), a kad preuzme slučaj ističe ”Bogati uvijek izgledaju krivi”. Na ”papiru” je Nick dramski potentan lik za ovu priču: i sam je porijeklom Grk, a njegova mračna prošlost paralelno isprepleće se sa slučajem u flešbekovima i razotkriva ga kao ”jealousy man”.

Ljubomora je razorila Nickov brak (suprugu igra Abbey Lee) i zacrnila njegovo srce, uslijed čega se odao cugi, preselio u Grčku i počeo raditi kao detektiv da ”iskopavanjem tuđih boli stavi flaster na svoju”.  Od Nicka do braće blizanaca i njihovog ljubavnog trokuta s Penelope, ljubomora je načelni pokretač priče u svojoj destruktivnoj naravi, ali potentan motiv je površinski obrađen da bi film ostavio veći dojam u kontrastiranju crnog srca aktera i grčkog sunca, tj. uistinu prekrasnih lokacija sunčanog otoka Krete.

Gordon-Levitt i Woodley glumački izvlače ”Killer Heat”, iako Joseph nije noirovski inspiriran kao u filmu ”Brick” Riana Johnsona da oplemeni rečenice tipa ”Ponekad koristiš mrkvu, ponekad štap, a ponekad samo lažeš”. Inspiracije nedostaje i u režiji. Koliko god je ”Night Of The Kings” bio nekovencionalan zatvorski film, toliko je ”Killer Heat” konvencionalan noir i ne uspijeva nadići formulaičnost i (arhe)tipologiju likova detektiva, fatalne žene itd. Neubojita vrućina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 22:20