StoryEditorOCM
PanoramaZBOGOM PREVARANTIMA

Izumljen uređaj koji može spriječiti trovanje hranom i pićem! Prepoznaje svježinu namirnice, može otkriti i lažnjake

Piše MOZAIK SD
8. veljače 2024. - 13:29

Sonia Fredi s talijanskog "Katoličkog" sveučilišta u Bresciji javnosti je predstavila svoj izum- elektronski nos.

Elektronski nos služi za detekciju dobrih vina, ali i druge hrane i pića, odnosno za razlikovanje autentičnih od onih koje ne bismo trebali ni naručivati ​​ni kupovat. On čak može pokazati je li hrana autentičnog podrijetla ili je krivotvorena, te je li čuvana u dobrim uvjetima.

Osnovni princip na kojem se temelji funkcioniranje elektroničkog nosa je jednostavan: svi se oslanjamo na miris hrane kako bismo procijenili njezino stanje, a ljubitelji vina koji su završili određene tečajeve poznati su po tome da znaju procijeniti gdje vino dolazi od koje je sorte grožđa i koje sve okuse ima.

image
/Shutterstock

Može također i prepoznati koliko je hrana svježa, piše Kurir.

image

Ilustrativna fotografija

/Shutterstock

To je zato što hrana i piće ispuštaju određene molekule plina koje mogu pokazati je li hrana svježa ili ne, a mogu otkriti i njezino podrijetlo. Praćenjem ovih biomarkera moguće je utvrditi sva potrebna svojstva namirnica, a istraživači iz laboratorija u Bresciji navode kako cijeli projekt ima za cilj stvaranje senzorskih platformi temeljenih na ugljikovim nanocjevčicama i grafenu, sposobnih detektirati specifične molekule plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 20:51