stdClass Object ( [id] => 1074640 [title] => Clark Gable - 120 godina od rođenja ‘kralja‘ Hollywooda: bio je glavni glumac u 60 filmova, umro je mlad. Ovo je fascinantna priča o njegovom životu [alias] => clark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Iskreno, draga moja, nije me uopće briga".

Rečenica kojom se Rhett Butler oprostio od Scarlett O'Hare u filmu „Prohujalo s vihorom” do danas je ostao jedan od najboljih filmskih citata, baš kao što je uloga Butler u tom epskom filmu iz 1939. godine, ona po kojoj je do danas Clark Gable najpoznatiji.

Smatrali su ga „kraljem Hollywooda”, bio je glavni protagonist u više od 60 filmova različitih žanrova tijekom karijere koja je potrajala 37 godina. Ovog ponedjeljka, 1. veljače, obilježava se 120 godina od rođenja ovog sjajnog glumca koji je preminuo 16. studenoga 1960. godine od posljedica srčanog udara. Gableov posljednji film, „Neprilagođeni”, počeo se prikazivati nakon njegove smrti, 1961. godine.

---

image
Clark Gable
Collection Christophel/Rnb
---

William Clark Gable rođen je i odrastao u Ohiju, zbog liječnikovog nerazumljivog rukopisa u knjizi rođenih upisan je kao žensko, službenik je to kasnije ispravio u muško. Njegov otac William Henry "Will" Gable bio je naftni bušač, majka Adeline (djevojački Hershelman) umrla je kad je Clarku bilo deset mjeseci. Otac mu je bio protestant, majka katolkinja, Clark ima belgijsko, njemačko, irsko i pensilvanijsko nizozemsko porijeklo. Iako je kršten kao rimokatolik, nakon smrti supruge, Clarkov otac sina je odbio odgajati u katoličkoj vjeri što je izazvalo žestoko prtivljenje majčine obitelji. Problem je riješen kad je otac dozvolio da Clark provede neko vrijeme s ujakom Charlesom Hershelmanom i njegovom suprugom na njihovoj farmi u Pennsylvaniji.

---

image
Clark Gable i Vivien Leigh u filmu 'Prohujalo s vihorom'
Mgm
---

Clarkov otac se 1903. vjenčao s Jannie Dunlap koja je visokog, stidljivog dječaka odgajala da bude pristojan, dobro odjeven, svirala je klavir pa je i njega podučavala. Dječaka je zanimala mehanika i volio je popravljati automobile s ocem koji je inzistirao da se Clark bavi muževnim stvarima poput lova i teškog fizičkog rada. No Gable je volio i književnost, u društvu osoba od povjerenja recitirao je Shakespeareove sonete. Iako je imao disleksiju, postao je gorljiv čitač, ali kasnije, tijekom glumačke karijere, nikad nije dozvoljavao da ga fotografiraju kako čita na setu, bojao se da će to narušiti njegov mačo imidž.

Želja za glumačkim poslom rodila se kad je u dobi od 17 godina vidio predstavu „The Bird of Paradise”, ali nije se mogao posvetiti glumi dok nije napunio 21 godinu i dobio 300 dolara nasljedstva od majčine obitelji. Kad mu je pomajka umrla 1920. godine, otac se preselio u Tulsu u Oklahomi gdje se ponovno bavio poslovima na naftnim bušotinama, a Clark je radio s njim neko vrijeme prije nego što je otišao na pacifički sjeverozapad i bavio se različitim poslovima. Nastupao je i s putujućim glumačkim grupama i preselio se u Portland gdje je danju radio za Pacific Telephone, a navečer je išao na satove glume.

---

image
S dobrom prijateljicom Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom'
---

Njegova učiteljica glume, Josephine Dillon, platila je Clarku sređivanje zubi i frizure, podučila ga je kako će ojačati svoje kronično pothranjeno tijelo, imati bolju kontrolu pokreta i i držanje. S vremenom je naučio sniziti glas, poboljšati govor, a izrazi lica postali su prirodniji i uvjerljiviji. Nakon podužeg razdoblja poduke, Josephine je zaključila da je Gable spreman da se okuša u filmskom svijetu.

Zjedno su otišli u Hollywood 1924., ona je postala njegova menadžerica i supruga, bila je 17 godina starija od Clarka. Dobivao je uloge statista u nijemim filmovima i napredovao je do sporednih uloga u filmovima studija Metro-Goldwyn-Mayer, ali kako nije bilo značajnijih uloga, vratio se na kazališnu scenu, otišao je u New York gdje je dobio nekoliko poslova na Broadwayu. Gable i Dillon su se razišli i zatražili razvod u ožujku 1929. godine, dok je on radio na prestavi „Hawk Island” koja je imala 24 izvedbe. U travnju 1930., nekoliko dana nakon što je razvod finaliziran, Gable se vjenčao u New Yorku s Mariom Franklin Prentiss Lucas Langham iz Teksasa, nadimak joj je bio Ria. Nakon što su se preselili u Kaliforniju, ponovno su se vjenčali 1931. godine, vjerojatno zbog zakonskih razlika između saveznih država.

Clark je nastavio nastupati u kazalištu, ali je filmska karijera uskoro krenula uzlaznom putanjom jer je MGM želio proširiti svoj krug muških zvijezda, a Gable se uklapao u to, a njegova prva vodeća uloga bila je u filmu „Dance, Fools, Dance” 1931. uz Joan Crawford koja je zahtijevala da on glumi u tom filmu. Sljedeća uloga u romantičnoj drami „Crvena prašina” iz 1932. uz seks-simbol Jean Harlow, pretvorila ga je u MGM-ovu najveću mušku zvijezdu.

MGM nije 1934. imao spreman projekt koji bi zanimao Gablea i plaćali su mu dvije tisuće dolara tjedno da ne radi ništa, što nije bilo u skladu s njegovim ugovorom. Louis B. Mayer, šef studija, iznajmio ga je Columbiji za 2500 dolara tjedno, ostvarujući profit od 500 dolara tjedno. Gable nije bio prvi izbor redatelja Franka Capre za glavnu ulogu u romantičnoj komediji „Dogodilo se jedne noći” uz Claudette Colbert, ali Columbia je željela njega i platila je to. Snimanje je započelo u napetoj atmosferi, ali i Gable i Capra su uživali u radu na filmu. „Dogodilo se jedne noći” postao je prvi film koji je osvojio svih pet glavnih Oscara, Gable je za ulogu u tom filmu dobio svog jedinog Oscara za glavnu mušku ulogu.

---

image
Clark Gable i Lana Turner
Mgm
---

Za zlatni je kipić nominiran još dva puta, za ulogu Fletchera Christiana u „Pobuni na brodu Bounty” iz 1935. i za već spomenutu ulogu Rhetta Butlera u „Prohujalo s vihorom” uz Vivien Leigh. Ostvarivao je kontinuirani financijski uspjeh i pohvale kritičara, glumio je uz najpopularnije glumice tog vremena, sa Joan Crawford je glumio u čak osam filmova, Myrna Loy mu je bila partnerica sedam puta, a Jean Harlow šest puta. U četiri filma je glumio uz Lanu Turner, a po tri puta uz Normu Shearer i Avu Gardner.

Usprkos nevoljkosti da preuzme tu ulogu, Gable je najpoznatiji po portretiranju Rhetta Butlera u filmu „Prohujalo s vihorom”, ali bio je glavni favorit javnosti i producenta Davida O. Selznicka premda je on u početku želio Garyja Coopera za tu ulogu. Cooper je odbio ulogu kazavši kako će „Prohujalo s vihorom” biti najveći podbačaj u povijesti Hollywooda i da mu je drago što će Clark Gable pasti na nos, a ne on. Nije dugo trebalo da se pokaže koliko je bio u krivu. Selznick je pronašao način da od MGM-a posudi Gablea koji se brinuo da će razočarati publiku koja je već odlučila da je on jedini koji može glumiti Rhetta.

Gable je bio u odličnim odnosima s ostalim kolegama, naročito je bio dobar prijatelj s Hattie McDaniel kojoj je dao pravo alkoholno piće u sceni u kojoj slave rođenje Rhettove i Scarlettine kćeri. Umalo je napustio snimanje kad je otkrio da su objekti u studiju označeni natpisima „bijelci” i „obojani”. Nazvao je redatelja Victora Fleminga i rekao mu da ako ti znakovi ne nestanu, neće imati svog Rhetta Butlera. Znakovi su uklonjeni, a Gable je iz istih razloga želio bojkotirati premijeru filma u rasističkoj Atlanti jer tamnoputima Hattie McDaniel i Butterfly McQueen nije bio dozvoljen dolazak. Clark je otišao na premijeru tek kad ga je Hattie zamolila da to napravi.

---

image
Grace Kelly, Clark Gable i Ava Gardner u filmu 'Mogambo'
Mgm
---

Gableova veza i vjenčanje 1939. s trećom suprugom, zvijezdom komedija Carole Lombard, bilo je jedno od najsretnijih razdoblja njegovog privatnog života. Upoznali su se na snimanju 1932. dok je ona još bila u braku s glumcem Williamom Powellom, a romansa je započela 1936. godine. Uskoro su postali nerazdvojni iako je Gable još bio u braku, razvlačio je razvod s Riom Langham dok nije dobio honorar za „Prohujalo s vihorom” koji mu je omogućio da postigne brakorazvodni dogovor 7. ožujka 1939. godine.

Navodno je drugoj supruzi isplatio 500.000 dolara, gotovo sve što je u tom trenutku posjedovao. Tijekom stanke na snimanju filma „Prohujalo s vihorom”, 29. ožujka, Gable i Lombard su se vjenčali u Arizoni. Kupili su ranč u Encinu u Kaliforniji koji je postao njihov dom, imali su na njemu brojne životinje i uzgajali kokoši i konje, idilu je krvarilo jedino to što nisu mogli imati djecu.

Tragedija je prekinula njihovu bračnu sreću, Carole je u dobi od 33 godine poginula 16. siječnja 1942. u zrakoplovnoj nesreći s majkom i agentom Ottom Winklerom. Upravo je bila završila svoj 57. film, „Biti ili ne biti”, i vraćala se kući s uspješne turneje prodaje ratnih obveznica kad je mali zrakoplov sa 22 putnika i članova posade udario u planinu Potosi nedaleko Las Vegasa. Nitko nije preživio.

Gable je otišao na mjesto nesreće kako bi preuzeo tijela svoje supruge, njezine majke i Winklera koji je bio kum na njihovom vjenčanju. Clark se vratio na njihov ranč i organizirao pogreb prema željama koje je Carole napisala u oporuci. Mjesec dana kasnije vratio se na snimanje filma s Lanom Turner, „Negdje ću te pronaći”. Smršavio je deset kilograma od tragičnog gubitka supruge, bio je emotivno i fizički uništen, ali Lana je kasnije kazala kako je ostao „predani profesionalac” do kraja snimanja. Glumio je u još 27 filmova i još dva puta se ženio, ali nikad se nije oporavio od gubitka svoje najveće ljubavi.

U kolovozu 1942. priključio se američkoj vojsci i proveo dvije godine u Europi, promoviran je u čin bojnika, a njegove otpusne papire potpisao je kapetan Ronald Reagan, kasniji američki predsjednik. Navodno je Adolf Hitler, koji je cijenio Gablea više od bilo kojeg drugog glumca, ponudo veliku nagradu onomet tko zarobi Clarka i dovede mu ga neokrznutog.

Povratak filmskoj karijeri kritičari više nisu naročito hvalili, ali su njegovi filmovi i dalje bili uspješni na kino-blagajnama. Kritike su ponovno bile dobre nakon nekoliko filmova među kojima je bio i „Mogambo” u kojemu se pojavila nova zvijezda na hollywoodskom nebu – Grace Kelly. Kasnije je glumio u vesternima i ratnim filmovima, kao i komedijama s novom generacijom vodećih glumica poput Doris Day u filmu „Najdraži učenik” i Sophije Loren u „Sve je počelo u Napulju”, te Marilyn Monroe u filmu „Neprilagođeni”.

---

image
Clark Gable i Jean Harlow u filmu 'Crvena prašina'
Metro Goldwyn Mayer
---

Gable je 1949. oženio Sylviju Ashley, britansku manekenku i glumicu koja je prethodno bila u braku s Douglasom Fairbanksom. Brak je bio neuspješan i razveli su se 1952. godine, a 1955. se vjenčao s petom suprugom Kay Spreckels, bivšom manekenkom i glumciom koja je iza sebe imala tri braka. Četiri mjeseca nakon Gableove smrti, u ožujsku 1961. godine, Kay je rodila njegovog jedinog sina, Johna Clarka Gablea u istoj bolnici u kojoj je njezin suprug umro.

Pet godina nakon Gableove smrti Loretta Young je priznala ono što su svi pretpostavljali, da je on biološki otac njezine kćeri Judy Lewis koju je navodno posvojila, a zapravo ju je nakon rođenja u studenome 1935. dala na posvajanje, ali se kasnije pokajala i usvojila je.

Posljednji film kojeg je snimio bio je „Neprilagođeni” za kojeg je scenarij napisao Arthur Miller, režirao ga je John Huston, a u glumačkoj su ekipi bili Marilyn Monroe, kojoj je to također bio posljednji završeni film, Montgomery Clift, Eli Wallach i Thelma Ritter. Mnogi kritičari smatraju to najboljom Gableovom izvedbom, a i on se, nakon što je vidio snimljene materijale, složio s tim.

U studenome 1960. Gable je pretpio srčani udar i primljen je u bolnicu u Los Angelesu. Stanje mu se popravljalo, ali je 16. studenoga doživio novi infarkt i preminuo u dobi od 59 godina. Sahranjen je uz Carole Lombard i njezinu majku. Njegov je kovčeg bio ukrašen ružama oblikovanima u obliku krune, kako je i priličilo „kralju Hollywooda”.

Iako se često tvrdilo da je njegova smrt bila rezultat napora na snimanju filma „Neprilagođeni”, naglo mršavljenje prije početka snimanja i Marilynino ponašanje na setu, njegovo je zdravstveno stanje već bilo jako teško nakon godina intenzivnog opijanja i pušenja više od tri kutije cigareta dnevno...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROHUJALO S VIHOROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => PROHUJALO S VIHOROM 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-30 18:01:38 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-31 21:42:59 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2021-01-31 21:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944252.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944126.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944182.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944124.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944062.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944096.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/30\/15944170.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Album\/Album\/Profimedia","Metro Goldwyn Mayer","Collection Christophel\/Rnb","Mgm","","Mgm","Mgm"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Clark Gable s tre\u0107om suprugom Carole Lombard","Clark Gable i Jean Harlow u filmu 'Crvena pra\u0161ina'","Clark Gable","Clark Gable i Vivien Leigh u filmu 'Prohujalo s vihorom'","S dobrom prijateljicom Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom'","Clark Gable i Lana Turner","Grace Kelly, Clark Gable i Ava Gardner u filmu 'Mogambo'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1509","k_15944252_1280.jpg":"1280x1280","k_15944252_1024.jpg":"1024x1024","k_15944252_640.jpg":"640x640","k_15944252_480.jpg":"480x480","k_15944252_340.jpg":"340x340","k_15944252_220.jpg":"220x220","o_15944252_1280.jpg":"1280x1006","o_15944252_1024.jpg":"1024x804","o_15944252_640.jpg":"640x503","o_15944252_480.jpg":"480x377","o_15944252_340.jpg":"340x267","o_15944252_220.jpg":"220x172","h_15944252_1280.jpg":"1280x854","h_15944252_1024.jpg":"1024x683","h_15944252_640.jpg":"640x427","h_15944252_480.jpg":"480x320","h_15944252_340.jpg":"340x227","h_15944252_220.jpg":"220x147","pp_15944252_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944252_1024.jpg":"805x1024","pp_15944252_640.jpg":"503x640","pp_15944252_480.jpg":"377x480","pp_15944252_340.jpg":"267x340","pp_15944252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1271","k_15944126_1280.jpg":"1280x1280","k_15944126_1024.jpg":"1024x1024","k_15944126_640.jpg":"640x640","k_15944126_480.jpg":"480x480","k_15944126_340.jpg":"340x340","k_15944126_220.jpg":"220x220","o_15944126_1280.jpg":"1280x847","o_15944126_1024.jpg":"1024x677","o_15944126_640.jpg":"640x423","o_15944126_480.jpg":"480x317","o_15944126_340.jpg":"340x225","o_15944126_220.jpg":"220x145","h_15944126_1280.jpg":"1280x854","h_15944126_1024.jpg":"1024x683","h_15944126_640.jpg":"640x427","h_15944126_480.jpg":"480x320","h_15944126_340.jpg":"340x227","h_15944126_220.jpg":"220x147","pp_15944126_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944126_1024.jpg":"805x1024","pp_15944126_640.jpg":"503x640","pp_15944126_480.jpg":"377x480","pp_15944126_340.jpg":"267x340","pp_15944126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2536","k_15944182_1280.jpg":"1280x1280","k_15944182_1024.jpg":"1024x1024","k_15944182_640.jpg":"640x640","k_15944182_480.jpg":"480x480","k_15944182_340.jpg":"340x340","k_15944182_220.jpg":"220x220","o_15944182_1280.jpg":"1280x1690","o_15944182_1024.jpg":"1024x1352","o_15944182_640.jpg":"640x845","o_15944182_480.jpg":"480x634","o_15944182_340.jpg":"340x449","o_15944182_220.jpg":"220x290","h_15944182_1280.jpg":"1280x854","h_15944182_1024.jpg":"1024x683","h_15944182_640.jpg":"640x427","h_15944182_480.jpg":"480x320","h_15944182_340.jpg":"340x227","h_15944182_220.jpg":"220x147","pp_15944182_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944182_1024.jpg":"805x1024","pp_15944182_640.jpg":"503x640","pp_15944182_480.jpg":"377x480","pp_15944182_340.jpg":"267x340","pp_15944182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1509","k_15944124_1280.jpg":"1280x1280","k_15944124_1024.jpg":"1024x1024","k_15944124_640.jpg":"640x640","k_15944124_480.jpg":"480x480","k_15944124_340.jpg":"340x340","k_15944124_220.jpg":"220x220","o_15944124_1280.jpg":"1280x1006","o_15944124_1024.jpg":"1024x804","o_15944124_640.jpg":"640x503","o_15944124_480.jpg":"480x377","o_15944124_340.jpg":"340x267","o_15944124_220.jpg":"220x172","h_15944124_1280.jpg":"1280x854","h_15944124_1024.jpg":"1024x683","h_15944124_640.jpg":"640x427","h_15944124_480.jpg":"480x320","h_15944124_340.jpg":"340x227","h_15944124_220.jpg":"220x147","pp_15944124_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944124_1024.jpg":"805x1024","pp_15944124_640.jpg":"503x640","pp_15944124_480.jpg":"377x480","pp_15944124_340.jpg":"267x340","pp_15944124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1486","k_15944062_1280.jpg":"1280x1280","k_15944062_1024.jpg":"1024x1024","k_15944062_640.jpg":"640x640","k_15944062_480.jpg":"480x480","k_15944062_340.jpg":"340x340","k_15944062_220.jpg":"220x220","o_15944062_1280.jpg":"1280x990","o_15944062_1024.jpg":"1024x792","o_15944062_640.jpg":"640x495","o_15944062_480.jpg":"480x371","o_15944062_340.jpg":"340x263","o_15944062_220.jpg":"220x170","h_15944062_1280.jpg":"1280x854","h_15944062_1024.jpg":"1024x683","h_15944062_640.jpg":"640x427","h_15944062_480.jpg":"480x320","h_15944062_340.jpg":"340x227","h_15944062_220.jpg":"220x147","pp_15944062_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944062_1024.jpg":"805x1024","pp_15944062_640.jpg":"503x640","pp_15944062_480.jpg":"377x480","pp_15944062_340.jpg":"267x340","pp_15944062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2578","k_15944096_1280.jpg":"1280x1280","k_15944096_1024.jpg":"1024x1024","k_15944096_640.jpg":"640x640","k_15944096_480.jpg":"480x480","k_15944096_340.jpg":"340x340","k_15944096_220.jpg":"220x220","o_15944096_1280.jpg":"1280x1718","o_15944096_1024.jpg":"1024x1374","o_15944096_640.jpg":"640x859","o_15944096_480.jpg":"480x644","o_15944096_340.jpg":"340x456","o_15944096_220.jpg":"220x295","h_15944096_1280.jpg":"1280x854","h_15944096_1024.jpg":"1024x683","h_15944096_640.jpg":"640x427","h_15944096_480.jpg":"480x320","h_15944096_340.jpg":"340x227","h_15944096_220.jpg":"220x147","pp_15944096_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944096_1024.jpg":"805x1024","pp_15944096_640.jpg":"503x640","pp_15944096_480.jpg":"377x480","pp_15944096_340.jpg":"267x340","pp_15944096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2989","k_15944170_1280.jpg":"1280x1280","k_15944170_1024.jpg":"1024x1024","k_15944170_640.jpg":"640x640","k_15944170_480.jpg":"480x480","k_15944170_340.jpg":"340x340","k_15944170_220.jpg":"220x220","o_15944170_1280.jpg":"1280x1992","o_15944170_1024.jpg":"1024x1594","o_15944170_640.jpg":"640x996","o_15944170_480.jpg":"480x747","o_15944170_340.jpg":"340x529","o_15944170_220.jpg":"220x342","h_15944170_1280.jpg":"1280x854","h_15944170_1024.jpg":"1024x683","h_15944170_640.jpg":"640x427","h_15944170_480.jpg":"480x320","h_15944170_340.jpg":"340x227","h_15944170_220.jpg":"220x147","pp_15944170_1280.jpg":"1006x1280","pp_15944170_1024.jpg":"805x1024","pp_15944170_640.jpg":"503x640","pp_15944170_480.jpg":"377x480","pp_15944170_340.jpg":"267x340","pp_15944170_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38860107 Threads: 5 Questions: 7130357076 Slow queries: 3312793 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609179990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/clark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu-1074640 [printLink] => /mozaik/panorama/clark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu-1074640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629742 [name] => Clark gable [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-31 22:40:53 [main_article_id] => 0 [alias] => clark-gable [link] => /tag/clark-gable ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROHUJALO S VIHOROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Clark Gable - 120 godina od rođenja ‘kralja‘ Hollywooda: bio je glavni glumac u 60 filmova, umro je mlad. Ovo je fascinantna priča o njegovom životu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944252.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Album/Album/Profimedia [mainImageDesc] => Clark Gable s trećom suprugom Carole Lombard [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944252.jpg [title] => Album/Album/ProfimediaClark Gable s trećom suprugom Carole Lombard ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944126.jpg [title] => Metro Goldwyn MayerClark Gable i Jean Harlow u filmu 'Crvena prašina' ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944182.jpg [title] => Collection Christophel/RnbClark Gable ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944124.jpg [title] => MgmClark Gable i Vivien Leigh u filmu 'Prohujalo s vihorom' ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944062.jpg [title] => S dobrom prijateljicom Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom' ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944096.jpg [title] => MgmClark Gable i Lana Turner ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/30/15944170.jpg [title] => MgmGrace Kelly, Clark Gable i Ava Gardner u filmu 'Mogambo' ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Iskreno, draga moja, nije me uopće briga".

Rečenica kojom se Rhett Butler oprostio od Scarlett O'Hare u filmu „Prohujalo s vihorom” do danas je ostao jedan od najboljih filmskih citata, baš kao što je uloga Butler u tom epskom filmu iz 1939. godine, ona po kojoj je do danas Clark Gable najpoznatiji.

Smatrali su ga „kraljem Hollywooda”, bio je glavni protagonist u više od 60 filmova različitih žanrova tijekom karijere koja je potrajala 37 godina. Ovog ponedjeljka, 1. veljače, obilježava se 120 godina od rođenja ovog sjajnog glumca koji je preminuo 16. studenoga 1960. godine od posljedica srčanog udara. Gableov posljednji film, „Neprilagođeni”, počeo se prikazivati nakon njegove smrti, 1961. godine.

---

image
Clark Gable
Collection Christophel/Rnb
---

William Clark Gable rođen je i odrastao u Ohiju, zbog liječnikovog nerazumljivog rukopisa u knjizi rođenih upisan je kao žensko, službenik je to kasnije ispravio u muško. Njegov otac William Henry "Will" Gable bio je naftni bušač, majka Adeline (djevojački Hershelman) umrla je kad je Clarku bilo deset mjeseci. Otac mu je bio protestant, majka katolkinja, Clark ima belgijsko, njemačko, irsko i pensilvanijsko nizozemsko porijeklo. Iako je kršten kao rimokatolik, nakon smrti supruge, Clarkov otac sina je odbio odgajati u katoličkoj vjeri što je izazvalo žestoko prtivljenje majčine obitelji. Problem je riješen kad je otac dozvolio da Clark provede neko vrijeme s ujakom Charlesom Hershelmanom i njegovom suprugom na njihovoj farmi u Pennsylvaniji.

---

image
Clark Gable i Vivien Leigh u filmu 'Prohujalo s vihorom'
Mgm
---

Clarkov otac se 1903. vjenčao s Jannie Dunlap koja je visokog, stidljivog dječaka odgajala da bude pristojan, dobro odjeven, svirala je klavir pa je i njega podučavala. Dječaka je zanimala mehanika i volio je popravljati automobile s ocem koji je inzistirao da se Clark bavi muževnim stvarima poput lova i teškog fizičkog rada. No Gable je volio i književnost, u društvu osoba od povjerenja recitirao je Shakespeareove sonete. Iako je imao disleksiju, postao je gorljiv čitač, ali kasnije, tijekom glumačke karijere, nikad nije dozvoljavao da ga fotografiraju kako čita na setu, bojao se da će to narušiti njegov mačo imidž.

Želja za glumačkim poslom rodila se kad je u dobi od 17 godina vidio predstavu „The Bird of Paradise”, ali nije se mogao posvetiti glumi dok nije napunio 21 godinu i dobio 300 dolara nasljedstva od majčine obitelji. Kad mu je pomajka umrla 1920. godine, otac se preselio u Tulsu u Oklahomi gdje se ponovno bavio poslovima na naftnim bušotinama, a Clark je radio s njim neko vrijeme prije nego što je otišao na pacifički sjeverozapad i bavio se različitim poslovima. Nastupao je i s putujućim glumačkim grupama i preselio se u Portland gdje je danju radio za Pacific Telephone, a navečer je išao na satove glume.

---

image
S dobrom prijateljicom Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom'
---

Njegova učiteljica glume, Josephine Dillon, platila je Clarku sređivanje zubi i frizure, podučila ga je kako će ojačati svoje kronično pothranjeno tijelo, imati bolju kontrolu pokreta i i držanje. S vremenom je naučio sniziti glas, poboljšati govor, a izrazi lica postali su prirodniji i uvjerljiviji. Nakon podužeg razdoblja poduke, Josephine je zaključila da je Gable spreman da se okuša u filmskom svijetu.

Zjedno su otišli u Hollywood 1924., ona je postala njegova menadžerica i supruga, bila je 17 godina starija od Clarka. Dobivao je uloge statista u nijemim filmovima i napredovao je do sporednih uloga u filmovima studija Metro-Goldwyn-Mayer, ali kako nije bilo značajnijih uloga, vratio se na kazališnu scenu, otišao je u New York gdje je dobio nekoliko poslova na Broadwayu. Gable i Dillon su se razišli i zatražili razvod u ožujku 1929. godine, dok je on radio na prestavi „Hawk Island” koja je imala 24 izvedbe. U travnju 1930., nekoliko dana nakon što je razvod finaliziran, Gable se vjenčao u New Yorku s Mariom Franklin Prentiss Lucas Langham iz Teksasa, nadimak joj je bio Ria. Nakon što su se preselili u Kaliforniju, ponovno su se vjenčali 1931. godine, vjerojatno zbog zakonskih razlika između saveznih država.

Clark je nastavio nastupati u kazalištu, ali je filmska karijera uskoro krenula uzlaznom putanjom jer je MGM želio proširiti svoj krug muških zvijezda, a Gable se uklapao u to, a njegova prva vodeća uloga bila je u filmu „Dance, Fools, Dance” 1931. uz Joan Crawford koja je zahtijevala da on glumi u tom filmu. Sljedeća uloga u romantičnoj drami „Crvena prašina” iz 1932. uz seks-simbol Jean Harlow, pretvorila ga je u MGM-ovu najveću mušku zvijezdu.

MGM nije 1934. imao spreman projekt koji bi zanimao Gablea i plaćali su mu dvije tisuće dolara tjedno da ne radi ništa, što nije bilo u skladu s njegovim ugovorom. Louis B. Mayer, šef studija, iznajmio ga je Columbiji za 2500 dolara tjedno, ostvarujući profit od 500 dolara tjedno. Gable nije bio prvi izbor redatelja Franka Capre za glavnu ulogu u romantičnoj komediji „Dogodilo se jedne noći” uz Claudette Colbert, ali Columbia je željela njega i platila je to. Snimanje je započelo u napetoj atmosferi, ali i Gable i Capra su uživali u radu na filmu. „Dogodilo se jedne noći” postao je prvi film koji je osvojio svih pet glavnih Oscara, Gable je za ulogu u tom filmu dobio svog jedinog Oscara za glavnu mušku ulogu.

---

image
Clark Gable i Lana Turner
Mgm
---

Za zlatni je kipić nominiran još dva puta, za ulogu Fletchera Christiana u „Pobuni na brodu Bounty” iz 1935. i za već spomenutu ulogu Rhetta Butlera u „Prohujalo s vihorom” uz Vivien Leigh. Ostvarivao je kontinuirani financijski uspjeh i pohvale kritičara, glumio je uz najpopularnije glumice tog vremena, sa Joan Crawford je glumio u čak osam filmova, Myrna Loy mu je bila partnerica sedam puta, a Jean Harlow šest puta. U četiri filma je glumio uz Lanu Turner, a po tri puta uz Normu Shearer i Avu Gardner.

Usprkos nevoljkosti da preuzme tu ulogu, Gable je najpoznatiji po portretiranju Rhetta Butlera u filmu „Prohujalo s vihorom”, ali bio je glavni favorit javnosti i producenta Davida O. Selznicka premda je on u početku želio Garyja Coopera za tu ulogu. Cooper je odbio ulogu kazavši kako će „Prohujalo s vihorom” biti najveći podbačaj u povijesti Hollywooda i da mu je drago što će Clark Gable pasti na nos, a ne on. Nije dugo trebalo da se pokaže koliko je bio u krivu. Selznick je pronašao način da od MGM-a posudi Gablea koji se brinuo da će razočarati publiku koja je već odlučila da je on jedini koji može glumiti Rhetta.

Gable je bio u odličnim odnosima s ostalim kolegama, naročito je bio dobar prijatelj s Hattie McDaniel kojoj je dao pravo alkoholno piće u sceni u kojoj slave rođenje Rhettove i Scarlettine kćeri. Umalo je napustio snimanje kad je otkrio da su objekti u studiju označeni natpisima „bijelci” i „obojani”. Nazvao je redatelja Victora Fleminga i rekao mu da ako ti znakovi ne nestanu, neće imati svog Rhetta Butlera. Znakovi su uklonjeni, a Gable je iz istih razloga želio bojkotirati premijeru filma u rasističkoj Atlanti jer tamnoputima Hattie McDaniel i Butterfly McQueen nije bio dozvoljen dolazak. Clark je otišao na premijeru tek kad ga je Hattie zamolila da to napravi.

---

image
Grace Kelly, Clark Gable i Ava Gardner u filmu 'Mogambo'
Mgm
---

Gableova veza i vjenčanje 1939. s trećom suprugom, zvijezdom komedija Carole Lombard, bilo je jedno od najsretnijih razdoblja njegovog privatnog života. Upoznali su se na snimanju 1932. dok je ona još bila u braku s glumcem Williamom Powellom, a romansa je započela 1936. godine. Uskoro su postali nerazdvojni iako je Gable još bio u braku, razvlačio je razvod s Riom Langham dok nije dobio honorar za „Prohujalo s vihorom” koji mu je omogućio da postigne brakorazvodni dogovor 7. ožujka 1939. godine.

Navodno je drugoj supruzi isplatio 500.000 dolara, gotovo sve što je u tom trenutku posjedovao. Tijekom stanke na snimanju filma „Prohujalo s vihorom”, 29. ožujka, Gable i Lombard su se vjenčali u Arizoni. Kupili su ranč u Encinu u Kaliforniji koji je postao njihov dom, imali su na njemu brojne životinje i uzgajali kokoši i konje, idilu je krvarilo jedino to što nisu mogli imati djecu.

Tragedija je prekinula njihovu bračnu sreću, Carole je u dobi od 33 godine poginula 16. siječnja 1942. u zrakoplovnoj nesreći s majkom i agentom Ottom Winklerom. Upravo je bila završila svoj 57. film, „Biti ili ne biti”, i vraćala se kući s uspješne turneje prodaje ratnih obveznica kad je mali zrakoplov sa 22 putnika i članova posade udario u planinu Potosi nedaleko Las Vegasa. Nitko nije preživio.

Gable je otišao na mjesto nesreće kako bi preuzeo tijela svoje supruge, njezine majke i Winklera koji je bio kum na njihovom vjenčanju. Clark se vratio na njihov ranč i organizirao pogreb prema željama koje je Carole napisala u oporuci. Mjesec dana kasnije vratio se na snimanje filma s Lanom Turner, „Negdje ću te pronaći”. Smršavio je deset kilograma od tragičnog gubitka supruge, bio je emotivno i fizički uništen, ali Lana je kasnije kazala kako je ostao „predani profesionalac” do kraja snimanja. Glumio je u još 27 filmova i još dva puta se ženio, ali nikad se nije oporavio od gubitka svoje najveće ljubavi.

U kolovozu 1942. priključio se američkoj vojsci i proveo dvije godine u Europi, promoviran je u čin bojnika, a njegove otpusne papire potpisao je kapetan Ronald Reagan, kasniji američki predsjednik. Navodno je Adolf Hitler, koji je cijenio Gablea više od bilo kojeg drugog glumca, ponudo veliku nagradu onomet tko zarobi Clarka i dovede mu ga neokrznutog.

Povratak filmskoj karijeri kritičari više nisu naročito hvalili, ali su njegovi filmovi i dalje bili uspješni na kino-blagajnama. Kritike su ponovno bile dobre nakon nekoliko filmova među kojima je bio i „Mogambo” u kojemu se pojavila nova zvijezda na hollywoodskom nebu – Grace Kelly. Kasnije je glumio u vesternima i ratnim filmovima, kao i komedijama s novom generacijom vodećih glumica poput Doris Day u filmu „Najdraži učenik” i Sophije Loren u „Sve je počelo u Napulju”, te Marilyn Monroe u filmu „Neprilagođeni”.

---

image
Clark Gable i Jean Harlow u filmu 'Crvena prašina'
Metro Goldwyn Mayer
---

Gable je 1949. oženio Sylviju Ashley, britansku manekenku i glumicu koja je prethodno bila u braku s Douglasom Fairbanksom. Brak je bio neuspješan i razveli su se 1952. godine, a 1955. se vjenčao s petom suprugom Kay Spreckels, bivšom manekenkom i glumciom koja je iza sebe imala tri braka. Četiri mjeseca nakon Gableove smrti, u ožujsku 1961. godine, Kay je rodila njegovog jedinog sina, Johna Clarka Gablea u istoj bolnici u kojoj je njezin suprug umro.

Pet godina nakon Gableove smrti Loretta Young je priznala ono što su svi pretpostavljali, da je on biološki otac njezine kćeri Judy Lewis koju je navodno posvojila, a zapravo ju je nakon rođenja u studenome 1935. dala na posvajanje, ali se kasnije pokajala i usvojila je.

Posljednji film kojeg je snimio bio je „Neprilagođeni” za kojeg je scenarij napisao Arthur Miller, režirao ga je John Huston, a u glumačkoj su ekipi bili Marilyn Monroe, kojoj je to također bio posljednji završeni film, Montgomery Clift, Eli Wallach i Thelma Ritter. Mnogi kritičari smatraju to najboljom Gableovom izvedbom, a i on se, nakon što je vidio snimljene materijale, složio s tim.

U studenome 1960. Gable je pretpio srčani udar i primljen je u bolnicu u Los Angelesu. Stanje mu se popravljalo, ali je 16. studenoga doživio novi infarkt i preminuo u dobi od 59 godina. Sahranjen je uz Carole Lombard i njezinu majku. Njegov je kovčeg bio ukrašen ružama oblikovanima u obliku krune, kako je i priličilo „kralju Hollywooda”.

Iako se često tvrdilo da je njegova smrt bila rezultat napora na snimanju filma „Neprilagođeni”, naglo mršavljenje prije početka snimanja i Marilynino ponašanje na setu, njegovo je zdravstveno stanje već bilo jako teško nakon godina intenzivnog opijanja i pušenja više od tri kutije cigareta dnevno...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Album/Album/Profimedia Metro Goldwyn Mayer Collection Christophel/Rnb Mgm Mgm Mgm
Album/Album/Profimedia
Clark Gable s trećom suprugom Carole Lombard
Metro Goldwyn Mayer
Clark Gable i Jean Harlow u filmu 'Crvena prašina'
Mgm
Clark Gable i Vivien Leigh u filmu 'Prohujalo s vihorom'

S dobrom prijateljicom Hattie McDaniel u filmu 'Prohujalo s vihorom'
Mgm
Clark Gable i Lana Turner
Mgm
Grace Kelly, Clark Gable i Ava Gardner u filmu 'Mogambo'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/clark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu-1074640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04d7c28b384f4a98241b2bb31e709d565d9ebbb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Clark+Gable+-+120+godina+od+ro%C4%91enja+%E2%80%98kralja%E2%80%98+Hollywooda%3A+bio+je+glavni+glumac+u+60+filmova%2C+umro+je+mlad.+Ovo+je+fascinantna+pri%C4%8Da+o+njegovom+%C5%BEivotu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fclark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu-1074640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fclark-gable-120-godina-od-rodenja-kralja-hollywooda-bio-je-glavni-glumac-u-60-filmova-umro-je-mlad-ovo-je-fascinantna-prica-o-njegovom-zivotu-1074640 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROHUJALO S VIHOROM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPROHUJALO S VIHOROM

Clark Gable - 120 godina od rođenja ‘kralja‘ Hollywooda: bio je glavni glumac u 60 filmova, umro je mlad. Ovo je fascinantna priča o njegovom životu

Piše Marija Čović
31. siječnja 2021. - 22:40

"Iskreno, draga moja, nije me uopće briga".

Rečenica kojom se Rhett Butler oprostio od Scarlett O'Hare u filmu „Prohujalo s vihorom” do danas je ostao jedan od najboljih filmskih citata, baš kao što je uloga Butler u tom epskom filmu iz 1939. godine, ona po kojoj je do danas Clark Gable najpoznatiji.

Smatrali su ga „kraljem Hollywooda”, bio je glavni protagonist u više od 60 filmova različitih žanrova tijekom karijere koja je potrajala 37 godina. Ovog ponedjeljka, 1. veljače, obilježava se 120 godina od rođenja ovog sjajnog glumca koji je preminuo 16. studenoga 1960. godine od posljedica srčanog udara. Gableov posljednji film, „Neprilagođeni”, počeo se prikazivati nakon njegove smrti, 1961. godine.

William Clark Gable rođen je i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 08:00