StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Dogodilo se jedne noći‘: Romansa za povijest

Piše Marko Njegić
1. siječnja 2024. - 15:44

Opaska "Ovo je povijest u nastajanju", izgovorena u romantičnoj komediji "Dogodilo se jedne noći" ("It Happened One Night", 1934.), pokazala se točnom za klasik Franka Capre. Film "Dogodilo se jedne noći" stvorio je novu povijest kinematografije i žanra romantične komedije.

Upravo je "It Happened One Night" prvi osvojio pet najvažnijih Oscara (film, režija, scenarij glavna muška i ženska uloga Clarka Gablea i Claudette Colbert) dekadama prije nego što su to uspjeli "Let iznad kukavičjeg gnijezda" i "Kad jaganjci utihnu". "Dogodilo se jedne noći" je i prva romantična komedija pozlaćena Oscarom, što je otad uspjelo samo filmovima "U grob ništa ne nosiš", "Apartman", "Annie Hall" i "Zaljubljeni Shakespare".

FILM: It Happened One Night; romantična komedija; SAD, 1934. REŽIJA: Frank Capra ULOGE: Clark Gable, Claudette Colbert OCJENA: *****

Caprin klasik postavio je temelje za rom-com i ostvario najveći utjecaj unutar žanra. Tragovi "It Happened One Night" mogu se naći u svakoj drugoj romantičnoj komediji, počevši od "Praznika u Rimu", a neke scene, kao antologijska "walls of Jericho", citirane su ili parafrazirane i u drugim filmovima (npr. zid od plišanih igračaka u "Suveniru").

Romantično-komična priča o nezaposlenom novinaru i odbjegloj kćerki bogatog bankara neposredno pred udaju za slavnog avijatičara uspostavila je formulu žanra s akterima čije se suprotnosti privlače i oni podbadaju jedno drugo britkim dijalozima tijekom "road trip" avanture ("Gladna sam. Pojedi mrkvu!").

Zato se "Dogodilo se jedne noći" može uzeti zdravo za gotovo, ali svakako ga vrijedi (ponovno) otkriti i uvidjeti koliko je bio utjecajan i izvrstan. U film se lako opet zaljubiti na svako gledanje. Potpisnik ovih redaka gledao je posljednji put film na ljubljanskom LIFFe festivalu 2012. prije aktualnog obnavljanja u kućnom kinu baš na Božić umjesto "Divnog života" (važno da je Capra).

Na novo gledanje savršeno je jasno da su Capra i glumci u ulogama Petera Warnea i Ellen Andrews najzaslužniji za izvrsnost "It Happened One Night", ali i da je redatelj udario temelje filma ceste i da su scene u busu mogle poslužiti kao inspiracija za "Ko to tamo peva".

Capra je "Dogodilo se jedne noći" uslojio podtekstom: radnja se odvija tijekom Velike depresije, kad se američko društvo raslojilo na bogate i siromašne.To je otisnuto u mnogim sporednim kadrovima, tipa da se jedna majka onesvijesti u busu od gladi ili da Peter (i sam ostaje švorc) maše malim ljudima iz najdonjeg sloja društva koji putuju vlakom u potrazi za poslom.

Osjećaj za društvo, ali i likove pokreće film koji nosi seksi interakcija/kemija Gablea i Colbert, a nevjerojatno je pametan i šarmantan u usporedbi s novijim primjercima romantičnih komedija, pa i provokativan za ono doba s nizom subverzivnih, nedopuštenih scena u inat ustaljenih hollywoodskih cenzorskih kodova.

"Love/hate" dinamika centralnog para je perfektna otkako se sretnu u busu iz Miamija za New York i počnu jedno drugo dovoditi do ludila. "Tvoj ego je apsolutno kolosalan", Ellen kaže Peteru kojemu je ona isprve samo dobra priča i naslov u novinama, no postaje puno više od toga. Tri su ključne scene za film i razvoj njihova odnosa/pupanje uzajamne privlačnosti.

Ellie i Peter u prvoj sceni glume da su bračni par kad im detektivi, koje je njezin otac Alexander (Walter Connolly) poslao u potragu za kćerkom, banu na vrata bungalova. Druga je scena stopiranja: Peter je uvjeren da će ustopirati prijevoz na svoja tri isprobana načina, ali automobili prolaze i nijedan ne staje sve dok Ellie podigne suknju i otkrije lijepo oblikovanu dugu nogu.

Treća i najveća scena je "zidovi Jerihona". Peter prostre deku na konop da bude zid između njegovog i Ellieinog kreveta u sobi kako ne bi vidjeli jedno drugo dok se (pre)svlače za spavanje. Erotska tenzija među njima prijeti srušiti taj simbolički zid, što će se i dogoditi jedne noći u završnici filma. "It Happened One Night" je srušio zidove Jerihona.

Colbert kao zamjena za Lombard

Ni Gable ni Colbert nisu bili prvi izbor za uloge. Robert Montgomery je prvi razmatran za lik Petera, a Colbert je uletjela u igru nakon što su ulogu Ellie odbile Myrna Loy, Margaret Sullavan i Carole Lombard. Film je imao premijeru 22. veljače 1934. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:27