StoryEditorOCM
HranaPuno 'kemikalija'?

Vječno pitanje - je li konzervirana hrana zdrava? Nutricionisti konačno otkrivaju koje su opcije najzdravije, a razbijaju i neke od najčešćih zabluda 

Piše J. V.
30. siječnja 2019. - 16:17

Vječno pitanje koje muči većinu onih koji se trude pridržavati izbalansiranog načina prehrane je svakako ono o hrani u konzervama. Je li uopće zdrava, sadrži li štetne sastojke, koliko bismo ju često smjeli jesti..? 

Za BBC o tome je progovorilo nekoliko stručnjaka, s ciljem da informiraju ljude o njihovim prehrambenim navikama i stanu na kraj predrasudama. Riječ je o redom diplomiranim nutricionistima s višegodišnjim iskustvom.

Kako bi se konzervirala, hrana hrana se zagrijava na temperaturi pri kojoj se uništavaju bakterije, plijesni i kvasci te inaktiviraju enzimi (termičko konzerviranje na vrlo visokim temperaturama). Kao i kod "običnog" kuhanja, to znači da dolazi do uništavanja određenih nutrijenata.

Najbolje opcije

Upravo iz tog razloga, mnogi smatraju da je konzer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 17:29