StoryEditorOCM
HranaNIJE ŠALA

Hrskavi i slasni! Hoće li se i u dalmatinskim restoranima uskoro nuditi prženi skakavci? Turistički djelatnici se zbog velikog problema s mesom okreću - insektima

Piše PSD
17. lipnja 2019. - 23:43

Kukci su vrlo hranjivi i neki se već koriste kao stočna hrana. Zapravo bismo ih i mi ljudi trebali više jesti. Nizozemci su to shvatili i otvorili su najmoderniju farmu kukaca u Europi, navodi njemački Deutsche Welle.

Je li moguće da ćemo pržene skakavce uskoro imati na tanjurima u Dalmaciji i nuditi ih turistima?

Moguće je, ako je suditi prema Svjetskoj organizaciji za prehranu (FAO). Vrijeme kukaca na tanjurima Europljana jako brzo dolazi jer se, kaže FAO, čovječanstvo neće moći prehraniti bez konzumacije insekata.

Inače, od čvrste mase tijela kukaca na bjelančevine otpada između 35 i 60 posto. Kod cvrčaka čak 77 posto otpada na bjelančevine, pa bi ih rado mogli jesti sportaši, a masti gotovo da nemaju. Za razliku od sisavaca, kukci imaju puno kraći ciklus rasta....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 19:45