StoryEditorOCM
HranaI POSLASTICA I POVLASTICA

'Ne smi' bit ni mlada, ni mokra, triba tri kila šporke!': u ovo se dalmatinsko jelo fatalno zaljubljuje 'na prvi griz', a pravi znalci otkrili su nam sve tajne njegove savršene pripreme

26. srpnja 2019. - 17:55

Kako se to radi soparnik? Po čemu je neki bolji od drugog, što čini vrhunski soparnik? Tek su neka od pitanja na koja smo odgovore zatražili od onih koji najbolje znaju sve o poljičkom soparniku, jelu siromašnih koje je odavno postala obvezna slasna delicija na trpezi bogatih, tijekom svih slavlja, proslava ili kako bi rekli sami mještani nekadašnje slavne Poljičke republike, od zipke, od rođenja pa do pokopa, soparnik je uvijek na stolu!

Okrugli "komad" najobičnijeg tijesta, punjen tek blitvom, od 2009. godine ima zaštitu kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a od 2011. i oznaku zemljopisnog podrijetla, da bi mu 2016. godine Europska komisija potvrdila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU-a.

Cijela procedura izrade soparnika nije nimalo jednostavna, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 08:00