<p>Dalmatinski tingul</p>
senzacija okusa

Ako ne znate što s piletinom, onda će vas ovaj stari dalmatinski recept oduševiti: za sočnost je ključan jedan detalj

Piše Sara Šarić
Foto Vojko Basic/Cropix
2. srpnja 2024. - 00:00

 

Recepata za piletinu nikad dosta. Pogotovo kad je riječ o domaćoj spizi i klasičnim starinskim receptima koji griju dušu i podsjećaju na djetinjstvo. Jedno takvo jelo je dalmatinski tingul - pravo remek-djelo dalmatinske kužine koje spaja okuse i mirise Mediterana u jednom loncu.

Gusti toć i mekana piletina sinonim su za specijalitet koji ima mnogo varijanti, ali jedna se ipak razlikuje od svih koje smo dosad probali. Tajna je, slažu se Marija Radovniković i Neda Koceić iz Splita, u osjećaju za začine...

Stigao je red na naš treći natjecateljski duo u cooking showu. Teta i nećakinja samo su godinu i pol dana razlike pa su, kažu nam, i prave prijateljice. Odrastale su zajedno, a osim uspomena iz djetinjstva, dijele i ljubav prema kuhanju.

image

Natjecateljice Marija Radovniković i Neda Koceić

Vojko Basic/Cropix

- Dok se nismo udale, pripremale smo što stignemo, a sad je već druga priča - zafrkavaju se.

Najveći gušt im je, objašnjavaju, kuhati za svoje obitelji te "izmišljati" svoje recepte i kombinirati namirnice za neka nova jela. Međutim, za naše natjecanje ipak su se odlučile držati dobrog starog klasika koji je postao pravi konkurent za pobjedu.

- Ovdje sam došla na nagovor svoje nećakinje. Poslušala sam je pa smo došle još malo nadokuhat ono što obično radimo kod kuće - kroz smijeh će Neda dok kreće sjeckanje i priprema namirnica.

image
Vojko Basic/Cropix

ZVIJEZDA RECEPTA

Za pripremu tradicionalnog jela nema šale. Kako bi tingul ispao sočan i točno po njihovu guštu, donijele su i svoje domaće ekoproizvode. Ali, ono što garantira dobar tingul je i domaća kokoš. Zvijezda njihova jela je "Međimursko pile" - iz domaćeg uzgoja i bez antiobiotika. Složit ćete se, zdravlje i kvaliteta na jednom mjestu!

- Sve pripremamo s friškim namirnicama. To nam je imperativ u kužini. Što god može biti eko, ako možemo nabaviti ili imati svoje, to naravno ima prednost - objašnjavaju nam.

Na balkonu, govori nam Neda, ima "sitnice", bosiljak, peršin, ružmarin i slično, a kadulju i ribizl sa sela donese Marija. Začini su ipak tajna njihove kužine, ali...

- Triba znat kad je dosta - zaključuje Marija.

image
Vojko Basic/Cropix

OBITELJ ZNA NAJBOLJE

Marija i Neda samo što su počele s kuhanjem, a kužinom se već širio fini miris. Sve im ide kao od šale, kao tim odlično se nadopunjuju, svaka zna točno što treba raditi i prave su majstorice za piletinu.

- Kako mi sin voli piletinu, ja je skoro svaki dan pripremam. Na meniju je stalno nešto od pileta. Ili šniceli ili ražnjići, tingul... Tako da sam ovdje na domaćem terenu - veli Marija.

Familija obožava njihovu spizu. A najveće pohvale i nagrada stižu od onih najmanjih...

- Rekla je moja Lota: "Bako, kad ti sad operiraš nogu, ko će kuhat?" - priča ponosna baka Neda kroz smijeh

Osim što su maherice za tingul, postoje još neki specijaliteti po kojima su u obitelji poznate. Artičoke s bobom i tripice grabe se kod Nede, a pašticade nema bolje od Marijine.

image
Vojko Basic/Cropix

DOMAĆI SPECIJALITET

Priznajemo, od cijele naše ćakule o spizi "cure nam sline". A ne pomaže ni to što tingul izgleda kremasto, sočno i samo što nije gotov. 

- Po čemu je vaš recept poseban? - pitamo.

- Obavezno ga radimo s prošekom i limunom tako da ima kombinaciju slatko-kiselo. Pa još maslinovo ulje, dalmatinski začini...

- Jeste li kušale već? - interesira nas.

- Jesmo. Mi smo zadovoljne. Nadamo se da će ispasti dobro - skromno će.

- Kad voliš kuhati i papati, jedno bez drugog ne ide - zafrkavaju se dalje natjecateljice.

- Kad bi netko rekao za mene "Ajme, šta ona lipo kuva", rekla bi moja mama: "Bolje bi joj bilo da ne zna" - dodaje u šali Neda.

Osim vrhunskih mirisa, u zraku su domaća i opuštena atmosfera. Neda i Marija bacile su se na serviranje pjata i pripremu salate. Žiri je spreman kušati specijalitet, a sudeći po izgledu, topit će se u ustima...

image

Članovi žirija: Tea Sumić Miletić, urednica rubrike SPIZA u Slobodnoj Dalmaciji, Ana Sedak Keglević, direktorica za marketing i komunikacije u tvrtki Perutnina Ptuj Pipo, i chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a

Vojko Basic/Cropix

Ljepota ovog jela krije se u jednostavnosti pripreme i bogatstvu okusa koji nastaju od samo nekoliko pomno odabranih sastojaka. Marija i Neda nadaju se pobjedi.

- Kao i Baby Lasagna, mi smo dale sve od sebe. Pa šta bude - kaže Marija.

- Želimo zahvaliti sponzorima i organizatorima Perutnini Ptuj Pipo, Slobodnoj Dalmaciji i ciloj ekipi. Bilo nam je super. Nadamo se da ćemo i dogodine opet doći - napominje Neda.

Ovo slasno jelo, koje se prenosi s koljena na koljeno, uvijek je rado viđeno na obiteljskim stolovima, a ništa drugačije nije ni u našoj kužini. Žiri je isprobao, a sad je red na nas... 

Jela s piletinom ne moraju biti dosadna... Od moderne do tradicionalne kužine, uvijek ima nešto što možete pripremiti za svoje ukućane. A kad ne znate što s piletinom, sjetite se ovog starinskog dalmatinskog recepta. Zbog gustog, ljepljivog šuga lizat ćete prste, baš kao i mi!

image
Vojko Basic/Cropix
image

Dalmatinski tingul

Vojko Basic/Cropix

Dalmatinski tingulet (tingul)

Sastojci za četiri osobe:

70-80 dag pilećeg batka i zabatka i pilećih krila Međimursko pile
2 srednje velike kapule
⁠maslinovo ulje
2 dl prošeka
⁠3 dl pasirane rajčice ili pelata
⁠1 limun
ribana korica limuna (neprskani)
⁠ružmarin
lovor
muškatni oraščić
klinčići
sol
crvena slatka paprika
papar
peršin

Priprema:

Piletinu očistite od kožice i kratko popržite na maslinovu ulju. U loncu popržite luk na maslinovu ulju dok se ne zažuti. Zatim posolite, popaprite i dodajte ružmarin, lovor, žlicu slatke crvene paprike, muškatni oraščić, klinčiće i naribanu koricu limuna.

Sve popržite, povremeno miješajući te dodajte piletinu. Zalijte pasiranom rajčicom i prošekom.

Limun koji ste naribali očistite od preostale kore, pulpu narežite na fete pa dodajte u tingul.

Kuhajte dok šug ne postane kremast. Dodajte obilato peršina i poslužite uz prilog, rižu, tjesteninu ili palentu.

Uslast!

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 03:23