StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Ljubav na prvi vau‘: Pasja romansa

Piše Marko Njegić
29. kolovoza 2023. - 18:41

Pasji crtić "Dama i skitnica" koketirao je s romantičnom komedijom u sceni poljupca sa špagetima i inspirirao hollywoodske producente da čovjekov najbolji prijatelj bude često važan akter u rom-comu. Sjetimo se čopora pasa u klasiku "Za stara dobra vremena" ili kućnih ljubimca u filmovima "Istina o mačkama i psima", "Bolje ne može", "Imaš poštu" ili "Voliš li pse?".

Međutim, ne događa se svaki dan da psi budu pokretači romantično-komične radnje i posreduju sklapanju veze mladog muškarca i djevojke kao prave pravcate provodadžije. Upravo to je postavka novog rom-coma "Ljubav na prvi vau" ("Puppy Love") redateljskog dvojca Nick Fabiano-Richard Alan Reid.

FILM: Puppy Love; romantična komedija; SAD; 2023. REŽIJA: Nick Fabiano i Richard Alan Reid ULOGE: Lucy Hale, Grant Gustin DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

Mladi muškarac je Max Stevenson, a glumi ga Grant Gustin iz serije "Flash". Max pati od socijalne anksioznosti i germafobije, ne snalazi se dobro među ljudima itd.

Psihoterapeutkinja mu predlaže terapiju kućnim ljubimcima. "Psi uče prihvaćanju", kaže ona i Max jednog dana usvaja Chloe, neodoljivu Cavalier King Charles španijelku nalik Dami iz crtića "Lady and the Tramp" i popravlja mu raspoloženje.

Djevojka je, pak, Nicole i glumi je Lucy Hale ("Istina ili izazov", "Otok fantazija"), nedavno viđena u romantičnoj komediji "Igra ljubavi i mržnje". Nicole je u neredu, ima puno posla i upravo je prekinula vezu, ali će udomiti mješanca lutalicu kad ga pronađe pokraj smeća ispred njezine zgrade i dati mu ime Channing Tatum, po popularnom glumcu koji je, zanimljivo, glumio u filmu "Pas".

Nakon što Max i Nicole stave sliku sa psima na Tinderov "dating" profil i uslijedi "match", njih dvoje se nađu uživo s ljubimcima, ali prvi "dejt" ne prođe najbajnije. On citira "G.I. Joea", ona je više "Čarobni Mike" kad se dotaknu Tatuma, a ispostavlja se da Max nije "razumno smiješan", kako je zapisao na profilu, prije čudan, ali ni Nicole nije netko s kim se čovjek može lako slagati.

Ipak, u malo vremena što su proveli skupa Channing Tatum i Chloe su vodili ljubav i kujica je ostala skotna jer izgleda da Nicolein pas nije kastriran kako je mislila. Predvidljivo, a kao za dobrobit pasa koji ne mogu jedno bez drugog i budućih štenaca, Max i Nicole se odluče nastaviti družiti i ona čak i doseli kod njega.

Teško je izbjeći predvidljivost kad su romantične komedije u pitanju, ali stereotipi, klišeji i žanrovska opća mjesta mogu se anulirati šarmom i kemijom među likovima/glumačkim partnerima, nerijetko pozicioniranim u "opposites attract" ključu.

Šarm i kemija nisu na nekoj razini u gledljivom i zaboravljivom rom-comu "Ljubav na prvi vau" koji je potentno postavljen na papiru, no glumci jednostavno nisu kliknuli koliko god se trudili odglumiti taj "klik". Tragovi romanse i komedije su posijani (psi prekidaju ljubljenje vlasnika, referencija na špageti scenu "Dame i skitnice"), ali ispraćeni prvoloptaški, bez osjetne strasti ispred i iza kamere, ponekad i trapavo.

Glumcima ne pomaže ni scenarij koji utabanim umjetnim putem stvara konflikte, tipa da pripita Nicole nakon izlaska dovede pijanog šefa u Maxov stan. Psi imaju bolju kemiju od vlasnika i "Puppy Love" bi prije mogao zadovoljiti fanove filmova o psima nego poklonike rom-coma, neovisno o tome što će teško postati "dog movie" klasik do posljednjeg vau.

Pravi, a ne računalno generirani psi

Plusić "Ljubavi na prvi vau" jest što psi nisu računalno generirani kao u mnogim filmovima (npr. "Zov divljine"), nego "pravi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:31