StoryEditorOCM
PrimorjeKLAUSTAR MALE BRAĆE

Povodom 20. godišnjice smrti kulturnog djelatnika Ivana Boškovića u Dubrovniku će se održati predstavljanje knjige "Sunce moje gdje si dosad bilo / Hrvatske narodne pjesme iz Dubrovačkog primorja"

Piše Dv
15. srpnja 2022. - 13:26

Knjiga "Sunce moje gdje si dosad bilo/Hrvatske narodne pjesme iz Dubrovačkog primorja" dubrovačkoj će javnosti biti predstavljena u klaustru samostana Male braće u Dubrovniku, 16. srpnja u 20 sati.

U ovoj knjizi koja nema autora objavljene su 23 pjesme sačuvane u rukom pisanoj bilježnici koja, prema Boškovićevoj pretpostavci, potječe s otoka Lopuda, s kraja XIX. stoljeća. Osim tih pjesama, knjiga donosi i nekoliko zapisa i molitava koje je zapisao sam Ivan Bošković za vrijeme boravka u rodnom, dubrovačkom kraju.

image
Ilustracija

S obzirom na specifičnost sadržaja, ovaj knjiga objavljuje se bez autora, uz naznaku "iz ostavštine Ivana Boškovića" jer su svi materijali za objavu pronađeni u arhivu Ivana Boškovića. Naime, Bošković je odmah prepoznao vrijednost pjesama koje su u njegovo vlasništvo došle poslije smrti njegova prijatelja te ih je planirao objaviti još u drugoj polovici prošlog stoljeća, no razne poslovne i privatne obveze su ga u tomu spriječile.

U samoj knjizi donosi se i preslik nekoliko stranica iz bilježnice koju je Bošković čuvao, kao i preslik njegove bilješke zapisane nakon čitanja pjesama.

O knjizi, čiji će sadržaj nesumnjivo pridonijeti daljnjem proučavanju hrvatskih narodnih pjesama govorit će Katja Bakija, povjesničarka književnosti; Kate Bošković, priređivačica knjige i kći pokojnog Ivana Boškovića te Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

20. travanj 2024 13:42