StoryEditorOCM
KonavleCijenjen i nagrađivan

Oproštaj od vinskog kralja Konavala: Božo Metković bio je opčinjen graševinom. Sadio ju je na najjužnijim položajima blizu granice s Crnom Gorom...

Piše DV/ Dobra hrana
11. studenog 2022. - 10:54

Nakon duge i teške bolesti umro je Božo Metković. Podrijetlom iz Mikulića u Konavlima, nakon rata se preselio u Molunat gdje je i sjedište istoimene vinarije. Božo Metković najpoznatiji je po svojoj fascinaciji graševinom. Upravo je on sadio graševinu na najjužnijim položajima vrlo blizu granice s Crnom Gorom, navodi Dobra Hrana.

Njegova graševina proglašena je šampionskom na Festivalu traminca u Kutjevu 2019. godine koja je i prije tog priznanja prepoznata u vinskim krugovima.

image

Božo Metković često je dobivao nagrade struke

Arhiv Jutarnji list

Primjerice, njegova graševina proglašena je najboljom na Festivalu graševine te joj je dodijeljena šampionska titula za mladu graševinu iz berbe 2018.

Iako dolazi iz obitelji koja se praktički oduvijek bavila vinogradarstvom, graševinu je posadio na nagovor prijatelja i to u starim zapuštenim vinogradima koji su bili u vrlo lošem stanju nakon rata. Ipak, teška situacija nije ga obeshrabrila, već naprotiv, bila je veliki izazov koji je uspješno prevladao.

24. travanj 2024 13:55