StoryEditorOCM
DubrovnikCivilno razminiranje

Profesor pčelarstva Nikola Kezić u Dubrovniku predstavio vizionarski projekt: ‘Moje pčele pirotehničarke podržava i NATO savez‘

Piše Gabrijela Bijelić
15. ožujka 2024. - 15:52

Psi koji izvježbanim njuhom otkrivaju zaostala pirotehnička sredstva već odavna nisu novost, kao ni roboti gusjeničari za razminiranje terena. No, kad je riječ o pčelama koje prvenstveno povezujemo s proizvodnjom meda i propolisa, to je već vrijedno pažnje. Još i više ako se zna da su praćenje rojeva i dresura pčela za pronalazak mina odrađeni novcem NATO saveza.

image

Za razliku od drugih insekata, pčele su odane svom izvoru hrane

Tom Dubravec/Cropix

O nesvakidašnjem pilot projektu civilog razminiranja dubrovačkog je gradonačelnika Mata Frankovića nedavno izvijestio inicijator, dugogodišnji profesor pčelarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Nikola Kezić koji je u Dubrovnik došao i zbog organizacije nadolazeće izložbe o pčelinjem svijetu.

Na upit kako pčela uopće može pronalaziti mine, pojašnjava:

image

Pirotehničari bi uz pse uskoro mogli pratiti i rojeve pčela

NikŠa Stipaničev/Cropix

- Za razliku od drugih insekata, pčele ostaju vjerne izvoru hrane. Dresiramo ih kao pse, ako im ponudite miris koji će povezati s prisutnošću minsko-eksplozivnih sredstava, pčele se počinju okupljati, ali ne slijeću na zemlju, nego nastoje pronaći gdje je izvor hrane. Lete ukrug jedno vrijeme, okupi ih se više, a ako ne otkriju izvor hrane, odnosno minu, odlaze dalje - objašnjava sugovornik.

 

Više o dresuri pčela za pirotehničke zadatke pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

28. travanj 2024 03:50