StoryEditorOCM
DubrovnikINAUGURACIJSKI LET |

DELTA AIR LINES ‘SPAJA‘ DUBROVNIK I NEW YORK U subotu na zračnu luku slijeće zrakoplov pun Amerikanaca

Piše Kristina Filičić
29. lipnja 2021. - 12:53

Američki avioprijevoznik Delta Air Lines počevši od ovog tjedna povezivat će New York i Dubrovnik tijekom cijele sezone, odnosno do 3. listopada.

Hrvatska je prva nova europska zemlja u kojoj Delta započinje s letovima od početka pandemije, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici. Delta će imati četiri direktne linije tjedno između Dubrovnika i New Yorka-JFK s odlascima srijedom, petkom, subotom i nedjeljom. Letovi se obavljaju u suradnji s Deltinim europskim partnerima Air France, KLM i Virgin Atlantic. U ponudi je 1808 sjedala tjedno, zrakoplovi su kapaciteta 226 putnika. Istaknute su i cijene pa tako povratna karta u ekonomskoj klasi može se kupiti već od 600 eura, a u poslovnoj za 2400 eura. Ove subote, 3. srpnja očekuje se pun Deltin zrakoplov, rečeno je, a visoka popunjenost se bilježi tijekom cijelog srpnja tako da se mogu očekivati puni zrakoplovi na Deltinim letovima.   

- Naši letovi za Dubrovnik se pokazuju popularnima jer naši američki klijenti traže nova iskustva u vrijeme kada se svijet ponovno otvara za međunarodna putovanja - rekao je Thomas Brandt, regionalni voditelj prodaje Delta Air Linesa te dodao:

- Ponosni smo što podupiremo turistički oporavak Hrvatske, dok istovremeno osiguravamo sigurno okruženje za putovanja u skladu sa zahtjevom zemlje za dokaz o cijepljenju ili o negativnom testu za sve putnike prije nego što se ukrcaju na let.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić kazao je kako je davno 'probijen led s letovima iz SAD-a prema Dubrovniku o obratno još 1980-tih godina'. Dubrovnik je na karti svijeta bio jako poznat u to vrijeme kao i u SAD-u pa se prisjetio kako je novinska kuća US Today imala vremensku prognozu za glavne gradove država svijeta, a s našeg prostora, kazao je Luetić, bio je označen Dubrovnik što je bilo znakovito u to vrijeme. Podsjetio je kako od 1991. do 2019. nije bilo izravnog leta iz SAD-a iako je na dubrovačkom području bilo dosta američkih turista ali su dolazili indirektno. Nakon 28 godina smo ponovno imali uspostavljenu liniju koju je 2020. stopirala pandemija.

- U svibnju ove godine Delta je najavila letenje prema ZLD i to četiri puta tjedno što je bilo veliko iznenađenje znajući da je naš promet lani spao na 12 posto prometa iz 2019. godine. Zajedničkim radom s Deltom, uz podršku TZ Grada Dubrovnika, Ministarstva turizma, lokalne samouprave, svi su dali sve od sebe da se letovi uspostave. Učinili smo napore i po pitanju školovanja osoblja. Nije svejedeno prijeći na takvu veliku renomiranu aviokompaniju s ogromnim brojem zrakoplova u floti, ogromnim brojem destinacija širom svijeta. ZLD i osoblje prihvata i otpreme je u zadnjih mjesec dana tvrdo radilo kroz tečajeve bilo u živo ili online i nadam se da smo položili ispit i da ćemo prihvaćati i otpremati zrakoplove kao što to čine sve ostale zračne luke koje su renomirane u Europi i svijetu – kazao je Luetić te apelirao na cijepljenje i spomenuo kako je u ZLD velika većina zaposlenika koja dolazi u kontakt s putnicima cijepljena.

Cordell Campbell, direktor aerodromskih operacija Delta Air Linesa govorio je o brojnim mogućnostima i pogodnostima koje se nude putnicima Delte na liniji Dubrovnik – New York, od odabira jela, filmova do beskontaktne tehnologije putem Fly Delta aplikacije kao i veće fleksibilnosti pri planiranju i ponovnoj rezervaciji karata.

U skladu s lokalnim smjernicama, rečeno je među ostalim, svi putnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju, imati negativan PCR test ili dokaz o nedavnom oporavku od COVID-19 prije ukrcaja u SAD-u. Iako je SAD otvoren posjetiteljima iz Hrvatske, Delta preporučuje da svi klijenti provjere uvjete ulaska prije putovanja. Detalji su dostupni putem Delta Discover Map na delta.com. Campbell je također naglasio kako su Deltin prioritet zdravlje i sigurnost njihovih klijenata i zaposlenika te zajednice u kojoj obavljaju djelatnost. Kao dio sustava Delta CareStandard, zrakoplovi se redovno dezinficiraju, što uključuje temeljito čišćenje površina koje se često dodiruju poput stolića, ekrana i sigurnosnih pojaseva. Putnici također moraju nositi masku za lice tijekom cijelog putovanja.

Izneseni su i podaci kako turizam predstavlja 25 posto BDP-a Hrvatske. Prije pandemije, broj američkih turista u Hrvatskoj je bio u porastu, s više od 550 000 posjetitelja u 2018. godini – 23 posto više u odnosu na 2017., prema Ministarstvu turizma RH. Državni zavod za statistiku izvijestio je da 10 posto posjetitelja Dubrovnika čine posjetitelji iz SAD-a, što predstavlja njegovo drugo najveće tržište.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zahvalivši predstavnicima Delte što su Dubrovniku dali 'milenijsku priliku da se Dubrovnik poveže s SAD-om' posebno je naglasio:

- Otvara se nova stranica za dubrovački turizam koji nakon 30 godina dobiva direktnu liniju iz New Yorka za Dubrovnik. U vrijeme pandemije, u vrijeme neizvjesnosti postoje kompanije i tvrtke koje su zainteresirane za naš grad i državu a posebno mi je drago da je to tržište Sjedinjenih Američkih Država jer prošle godine smo praktički bila jedina europska zemlja koja je ukinula sve barijeme i prihvaćala normalan dolazak Amerikanaca u Dubrovnik i RH.  Tržište SAD-a tradicionalno je naklonjeno Dubrovniku, a zanimanje američkih turista i tamošnjih medija nije posustalo čak ni prošle godine. Putovanja su danas ljudima potrebnija nego ikad prije, a naša otvorenost je uvijek bila neupitna – kazao je Franković te naglasio:

- Uspostavljanje izravne veze između New Yorka i Dubrovnika četiri puta tjedno otvara posve novu stranicu u pristupačnosti Dubrovnika posjetiteljima iz SAD-a, ali i puno više od toga jer je direktna povezanost Hrvatske i SAD-a standard koji želimo zadržati. Delti Airlines, jednom od lidera u industriji i avio prijevozniku s najvećim brojem priznanja, želimo iskazati dobrodošlicu u Dubrovnik uz nadu da će ovo biti tek početak duge suradnje i da će se povezanost prolongirati i na više mjeseci od prvotno predviđena tri mjeseca i da će u konačnici ona u jednom periodu postati cjelogodišnja linija.

Putnici koji lete iz Hrvatske se putem Deltinog JFK čvorišta mogu povezati s više od 30 gradova diljem SAD-a u roku od 4 sata od dolaska, što im omogućuje da isti dan stignu do svog konačnog odredišta. Usluga također pruža mogućnosti za tvrtke koje se bave otpremom tereta da prikladno obavljaju prijevoz robe između država.

04. svibanj 2024 04:18