StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoGRADSKE SUBVENCIJE

Nikolina Farčić: Problem rješavaju globalno, ne obazirući se na osobne i indivdualne slučajeve 

Piše D. M. Ladašić
23. travnja 2020. - 15:04
U sklopu paketa mjera za pomoć gospodarstvenicima u ovoj teškoj situaciji zbog epidemije koronavirusa, Grad Dubrovnik umanjio je plaćanje zakupa svojih poslovnih prostora za 50 posto, te je umanjio plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto, a ukinuto je i plaćanje reklama. Potporama su obuhvaćeni i oni gospodarstvenici, odnosno obrtnici, koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine.

image
Grad je umanjio plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto
Božo Radić/ HANZA MEDIA


Tako Grad Dubrovnik subvencionira dio troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika. Utvrđeni iznos subvencije korisniku subvencije po ovoj Odluci iznosi do maksimalno 2.500 kuna mjesečno, a program se odnosi na mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.

Javili su nam se neki ugostitelji, zabrinuti su zbog pravila oko gradskog poticaja za najamnine. Naime, Grad Dubrovnik subvencionira najamnine u maksimalnom iznosu od 2500 kuna i to do iskorištenja predviđenih sredstava, navodno 70.000 kuna. Je li to točno, zanimalo nas je, a odgovor nam je dala gradska uprava.
- Grad Dubrovnik osigurao je dostatna sredstva kako bi se pomoglo svima koji apliciraju i udovoljavaju pravilima za korištenje navedene mjere – odgovorili su nam u Gradu.

Da bi se uopće netko prijavio, uz ugovore o najmu, potvrde korištenja državnih mjera, izjave najmodavca da mu nisu ostali dužni prošle godine, izjave da podnositelj zahtjeva nije ni lipe dužan Gradu i još niza papira, treba dostaviti i uplatu cjelokupnog najma za taj mjesec, kažu nam neki zabrinuti gospodarstvenici. Tek onda Grad razmatra udovoljava li se uvjetima, pa ako je sve u redu, isplaćuje subvenciju, ali samo ako nije potrošen predviđeni iznos.

- Najprije je potrebno podnijeti zahtjev, a nakon što se na istog odgovori pozitivno, podnosi se dokaz o plaćenoj najamnini. Grad Dubrovnik na osnovu istog isplaćuje poduzetniku iznos do maksimalno 2.500 kuna. Ovim se Grad zaštitio da su se data proračunska sredstva potrošila namjenski. Što se tiče osiguranog iznosa sredstava, svi koji udovoljavaju će biti prihvaćeni i tu nema nikakvog problema - istaknuli su u Gradu Dubrovniku.

image
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


S obzirom da većina poduzetnika na računu nema rezerve jer u ožujku velika većina dižu namjenske šestomjesečne kredite za pripremu sezone, mnogi su odustali od svega jer ih je strah riskirati, pa su najmodavci zapravo ostali zakinuti. Neki se pitaju zašto Grad, nakon što je dobio ugovore o najmu, nije uplatio predviđena sredstva, uz obvezu da mu se u roku od najkasnije osam dana dostavi uplatnica tog iznosa najmodavcu. Je li to moguće tako učiniti?, pitali smo gradsku upravu, a evo i odgovora:
- Uplata (dokaz je izvadak banke) za mjesec na koji se odnosi traženje subvencije mora biti provedena do podnošenja zahtjeva za taj mjesec jer je to jedan od ključnih pokazatelja da je obveza ispunjena, a sve sukladno ugovoru kao elementarnom dokazu da postoji legalan odnos najmodavca i najmoprimca.

- Do sada se Gradu Dubrovniku javilo ukupno 133 tvrtke koje udovoljavaju kriterijima Grada Dubrovnika, iz čega možemo vidjeti kako uistinu vlada veliki interes za ovom mjerom Grada Dubrovnika i drago nam je da ćemo moći pomoći dijelu poduzetnika koji su u najmu - istaknuli su.

Nedoumice nekih poduzetnika pojasnila je i predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić:

image
Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


- To se tiče najmova, trebalo je biti bez dugova 31. prosinca 2019. To je normalna procedura. U evidenciji Grada Dubrovnika postoje konta dugovanja, to je vrlo transparetno.
- Odluka se odnosi na sve djelatnosti, svi su mogli aplicirati za subvenciju Grada, i trgovine i turističke agencije i suvenirnice, sve uslužne djelatnosti koje nisu u najmu u prostorima Grada Dubrovnika – istaknula je Nikolina Farčić.

- Grad je za svoje prostore dao subvenciju od 50 posto do daljnjega, a za one druge najmove, koji su u najmu kod privatih vlasnika, dala se naknada od 2500 kuna, pod pretpostavkom da su se i privatni najmodavci cijenom prilagodili ovoj teškoj situaciji. Limit do kojeg će plaćati, određen je unutar proračuna Grada Dubrovnika.
- Protokol je sljedeći: uplatite svom najmodavcu, hipotetski, 5000 kuna, i Grad Dubrovnik vam isplati 2500. Ne znam što bih vam rekla o nekom plaćanju unaprijed, kao što neki predlažu. Sve mjere imaju svoje uvjete, kako gradske, tako i one Vlade RH. Tu je i problem obrta koji rade samo ljeti. Oni nisu u ovom valu mjera Republike Hrvatske jer se nisu ni otvorili – istaknula je Farčić.

image
Tonči Plazibat/ HANZA MEDIA


– Situacija je jako kompleksna. Ima tu puno individualnih slučajeva. Grad i RH problem rješavaju globalno, ne obazirući se na osobne i indivdualne slučajeve i naravno da postavljaju uvjete. Vlada je postavila uvjete da je promet pao više od 50 posto i da nismo otpuštali radnike. Tako i Grad uvjetuje da nema duga na 31. prosinca i to je njihovo legitimno pravo. Znam da je sve to problem jer nitko ne razumije da smo, uvjetno rečeno, ušli u problem 1. studenog 2019. Već tad smo unaprijed trošili solde koji su se akumulirali od sezone. Ti su se soldi potrošili do 1. ožujka. Mnogi sad nemaju para, moraju biti kreditno sposobni, a banke su se zavukle u mišju rupu. Vrtimo se u krug. Mislim da je to razumljivo i Gradu jer s njima i pregovaramo, ali situacija je takva – naglasila je Nikolina Farčić. – Nekad je turizam bio referenca za dobiti kredit, a sad nas diskriminiraju na osnovu toga – zaključila je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije.
08. svibanj 2024 09:33