StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKI PROJEKT ‘SUPETART‘

Serija polaroida: Dubrovački fotograf Miho Skvrce u Cavtatu otvorio izložbu ‘Na rubovima realnosti‘

Piše D. V.
18. lipnja 2024. - 09:52

Dubrovački fotograf Miho Skvrce predstavio je sinoć seriju Polaroid fotografija koje pod nazivom „Na rubovima realnosti“ izlaže u sklopu umjetničkog projekta SupetART u Cavtatu. SupetART je jedinstveni artist-in-residence program, koji promovira umjetnost i podržava lokalne umjetnike, pružajući im prigodan ambijent hotela Supetar u Cavtatu za prezentaciju svojih djela domaćim i inozemnim ljubiteljima umjetnosti.

Izložba obuhvaća ciklus od deset polaroid fotografija nastalih u razdoblju od 2018. do 2024. godine. Skvrce na njima bilježi zamagljenu stvarnost, monokromatske slike i odbljeske okruženja koristeći pritom zamagljeno staklo ispred objektiva koje stvara duboki narativ i pomno ocrtava detalje, suptilne sjene i mističnost.

image
VSP Video

‘‘Riječ je o autoru koji je 2018. godine u tehnici polaroida započeo jednu seriju djela koja se zove ‘‘On the edge of reality‘‘. Autor snima polaroide na jednoj pustinji svijeta, napuštena područja bez prisustva čovjeka. Postavlja zamućeno staklo i snima refleksiju zbilje u tom staklu. Sva refleksija koja se događa, nema manipulaciju slike i to možete vidjeti u izloženim djelima. Refleksija u mutnom staklu je izrazito metafizički pristup promatranju zbilje i kako se u stvari mi možemo poistovjetiti s tim refleksijama u svakom danu, sekundi, sa samim sobom i onda se vizualno događaju apstrahiranja i koračanje prema duhovnom teritoriju koji pacifistički bilježi Skvrce.‘‘ navela je u uvodnom govoru kustosica Petra Golušić.

‘‘Zadovoljstvo mi je izložiti polaroide kojima uprizorujem niz monokromnih zapisa, snimajući kroz zamagljena stakla, posebne filtere kojima iscrtavam konture, suptilnost sjena, naznake interijera i eksterijera svijeta. Bilježeći međuprostore, stvaram svoj vlastiti fotografski potpis. Kao glava tema i motivi najčešće su to neka smirujuća mjesta, napušteni mistični motivi ili pak pejzaži gdje na neki način ulazim u trenutke odmaknut od svega, gdje ulazim u svoj svijet ponesen fokusom određene fotografije. Preferiram crno-bijelu fotografiju zbog te čistoće i naglašenosti oblika koja onda ima bezvremensku kvalitetu, a koja se jednostavno ne može prenijeti slikama u boji, dok istovremeno unosi dramatičnost, emocije i strast.‘‘ istaknuo je na otvorenju izložbe umjetnik Miho Skvrce.

image
VSP Video

Rođen u Dubrovniku 1976. godine, Miho Skvrce upisao je 1997. studij slikarstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji, gdje se tijekom studija fokusirao na fotografiju. Po povratku u Dubrovnik, posvetio se umjetničkoj i profesionalnoj reporterskoj fotografiji te je radio kao suradnik u Kazalištu Marina Držića i za nekoliko dubrovačkih medija. Trenutno radi kao muzejski fotograf u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i vanjski je suradnik Turističke zajednice grada Dubrovnika, Sveučilišta u Mostaru i brojnih časopisa i publikacija. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, te je imao brojne samostalne i kolektivne izložbe u Hrvatskoj.

Projekt SupetART prošle su godine pokrenuli Jadranski luksuzni hoteli kako bi sugrađanima i inozemnim posjetiteljima na poseban način, kroz umjetnost, predstavili ljepote mjesta, ljude i lokalnu kulturu.

„Veliko nam je zadovoljstvo što u hotelu Supetar i ovoga ljeta imamo priliku ugostiti eminentne lokalne umjetnice i umjetnike, čije izložbe u okviru projekta SupetART nailaze na odličan odaziv posjetitelja. Djela ovih talentiranih umjetnika idealno se uklapaju u ambijent hotela, obogaćujući ga jedinstvenim šarmom i estetikom. Vjerujemo da će posjetitelji uživati u seriji jedinstvenih fotografija Miha Skvrce, koje na poseban način bilježe trenutke i atmosferu našeg predivnog kraja”, izjavila je Nikoleta Kušelj iz Odjela korporativnih komunikacija Jadranskih luksuznih hotela.

image
VSP Video

Ovogodišnji program projekta SupetART, koji se održava drugu godinu zaredom, započeo je u svibnju izložbom dubrovačke akademske slikarice Romane Milutin Fabris, koja je predstavila svoje radove iz opusa ‘‘Homage to Dubrovnik‘‘.

Aktualnu izložbu Miha Skvrce „Na rubovima realnosti“ posjetitelji mogu svakodnevno razgledati do 11. srpnja uz prethodnu najavu hotelu na broj 020 479 833.

18. lipanj 2024 09:53