StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKliješta Kliščivke

Ukrajinci pokazali brutalni video kako su namamili ruske elitne padobrance u zasjedu u blizini Bahmuta

Piše Anita Belak-Krile/sd
26. srpnja 2023. - 21:34

Wagnerovi plaćenici zauzeli su strateški važno područje Kliščivke, udaljeno oko osam kilometara od Bahmuta, koncem prosinca prošle godine. Gotovo osam mjeseci kasnije ukrajinske su trupe oslobodile ovo mjesto. Sada se Ukrajinci nalaze u vrlo povoljnoj poziciji koja im daje priliku da presijeku ruske opskrbne linije prema Bahmutu. A zna se što to znači.

Institut za proučavanje rata (ISW) geolocirao je snimke koje pokazuju da su ukrajinske snage ostvarile taktički značajne uspjehe južno od Kliščivke. I ukrajinski i ruski izvori također zadnja dva dana izvještavaju o kontinuiranim ukrajinskim osvajanjima na ovom dijelu bojišnice gdje Ukrajinci napreduju bolno sporo ali ipak postojano. A danas se na društvenim mrežama pojavila i brutalna snimka na kojoj se vidi kako su Rusi uletjeli u zasjedu na fronti Kliščivke, piše Slobodna Dalmacija.

Ukrajinski novinar Jurij Butusov navodi da su pripadnici 80. zračno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine i jurišne brigade Ministarstva unutarnjih poslova „Bijes“ namamile u zasjedu elitne padobranace ruske vojske.  

Prema objavama vojnih blogera, ukrajinski borci su potisnuli ruske trupe s njihovih obrambenih položaja, potom su se taktički povukli i čekali, a zatim upotrijebili bespilotne letjelice za kontrolu artiljerije i udare minobacača kako bi zasuli Ruse koji su u protunapadu pokušali ponovno zauzeti izgubljene pozicije. 

Oko Kliščivke ratuju i Čečeni Ramzana Kadirova. 

I Telegram kanal ruske Sive Zone priznao je da su ukrajinske snage zauzele uzvisinu koja okružuje Kliščivku, navodeći kako se  tamo bore "nacisti Azova".

"Neprijatelj je uspio zauzeti neke obližnje uzvisine, s kojih je otvorio topničku i minobacačku paljbu kako bi podržao napredovanje svog pješaštva - pišu ruski blogeri i objašnjavaju kako Ukrajincima osvojeni položaj na uzvisini omogućuje značajnu prednost u izviđanju kao i korekciju topničke vatre izravno na Kliščivku te na ruska pojačanja, koja pokušavaju priskočiti u pomoć suborcima.  

image
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Cesta života 

Također oko Bahmuta, u isto vrijeme su dvije ukrajinske brigade, 3. i 28., napredovale prema Andriivki, nekoliko kilometara južnije. U utorak je glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovalev ustvrdio da se Rusi povlače iz Andriivke te da „Ukrajina provodi ofenzivne operacije i sjeverno i južno od grada Bahmuta“. Iz trećeg pravca, ukrajinska 57. motorizirana brigada napredovala je na suprotnoj strani, ciljajući sa sjevera glavnu cestu prema Bahmutu. 

"Rezultat svega toga je sve čvršći poluobruč ruskih snaga u Bahmutu. Ukrajinske snage presjekle su jednu od prometnica za Bakhmut s juga. Druga, veća cesta nalazi se nekoliko kilometara istočno. Kao što su Ukrajinci naučili na teži način u svojoj tvrdoglavoj obrani Bahmuta ranije ove godine, ceste su život. Kada napadač presječe sve održive opskrbne linije prema gradu, borba za taj grad je zapravo gotova - ocjenjuje Forbes navodeći kako napadima na sjeveru i jugu, ukrajinske trupe presijecaju linije opskrbe Bahmuta.  

image
Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp
29. travanj 2024 13:40