StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE ZA ONE SLABOG SRCA

Sami izračunajte koliku ćete penziju primati, a evo o čemu sve ovisi njezin iznos

Piše DV
11. kolovoza 2023. - 11:15

Unatoč redovnom usklađivanju mirovina s inflacijom i rastom plaća, udjel mirovine u plaći u Hrvatskoj je među najnižima u Europskoj uniji.

Formula za izračun mirovine HZMO-a sastoji se od osobnih bodova, mirovinskog faktora i aktualne vrijednosti mirovine čiji umnožak predstavlja iznos mirovine, donosi N1.

Na visinu mirovine najviše utječu osobni bodovi čija vrijednosti ovisi o godinama staža i plaći koju ste ostvarili za vrijeme cijelog radnog vijeka. Osobni bodovi korigiraju se s mirovinskim faktorom koji ovisi o vašem mirovinskom statusu.

Aktualna vrijednost mirovine je parametar koji HZMO određuje svake godine, a za ovu godinu iznosi 10,86 eura po godini staža.

image

Prosječne starosne mirovine u lipnju 20203.

Moja Mirovina/sreenshot/

Informativni izračun mirovine možete dobiti od HZMO-a, ako uvjete za mirovinu stječete unutar godinu dana. Za to je potrebno podnijeti zahtjev putem sustava e-Građani ili pisanim putem popunjavanjem tiskanice zahtjeva za informativni izračun.

No i prije nego što ste se sasvim približili mirovini možete simulirati budući iznos mirovine, uz pomoć kalkulatora Mojamirovina.com.

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječna mirovina isplaćena u srpnju iznosila je 414 eura. Kada se stavi u omjer s prosječnom plaćom od 1.133 eura udjel mirovine u plaći iznosi svega 36,5 posto, piše N1.

04. svibanj 2024 23:22