StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetANKETA UOČI 5. RUJNA

Neke tvrtke roditeljima prvašića daju plaćeni dopust za prvi dan škole. Evo što o tome kažu iz sindikata, vas pitamo vas treba li to osigurati Zakonom o radu

Piše Silvia Rudinović
31. kolovoza 2022. - 12:12

U ponedjeljak, 5. rujna, počinje nova školska godina koju s osobitim ushićenjem dočekuju prvašići i njihovi roditelji. Taj se dan nastoji ovjekovječiti fotografijama, snimkama s dočeka dobrodošlice koji im priređuju učitelji i stariji učenici, a što je s roditeljima koji nemaju mogućnost uzeti godišnji odmor baš u to doba? Je li uopće nužno uzeti godišnji?

Među vodećim hrvatskim kompanijama posljednjih nekoliko godina je trend da roditeljima prvašića osiguraju plaćeni dopust taj prvi dan škole pa se time i javno, s pravom, pohvale. Zakon o radu kaže kako tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće, što je zapravo plaćeni dopust, "za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji" Radnik ima pravo na dopust u ukupnom trajanju od sedam radnih dana godišnje, ako to nije drukčije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu i taj plaćeni dopust nema nikakve veze s godišnjim odmorom.

Je li prvi dan škole djeteta prvašića ‘važna osobna potreba‘?

- U nekim firmama već postoji takva odredba da roditelji imaju pravo na jedan ili na tri slobodna dana kad djeca kreću u školu. Gdje to nije regulirano kolektivnim ugovorom, onda je to prepušteno dobroj volji poslodavca. Kod kolektivnog ugovora se nastoje ugovoriti što povoljnija prava za radnike. Slobodan dan za početak škole je prisutan i u kolektivnim ugovorima zaposlenika na dubrovačkom području, tamo gdje smo to uspjeli ugovoriti, ali ta je praksa počela tek unazad nekoliko godina – kaže Dolores Lujić, područna povjerenica Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Obično u pravilniku o radu piše samo ono nužno propisano zakonom pa se tamo nađu tri slobodna dana za sklapanje braka, smrt užeg člana obitelji ili preseljenje. Pritom se pod članom uže obitelji smatraju supružnik, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supružnici, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca povjerena na čuvanje i odgoj ili djeca na skrbi izvan vlastite obitelji, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je radnik dužan po zakonu uzdržavati, te osoba koja s radnikom živi u izvanbračnoj zajednici.

Lujić kaže kako radnici, gdje nema kolektivnog ugovora, mogu tražiti od poslodavca slobodan dan u ponedjeljak, 5. rujna, ili više dana, a onda je na poslodavcu da odluči hoće li udovoljiti zahtjevu.

10. svibanj 2024 05:59