StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODVELO GA U BANKROT

Gradonačelnik Duspara iz svoga džepa mora platiti 300 tisuća kuna zbog odmarališta na Korčuli

Piše telegram.hr
20. studenog 2023. - 18:32
Zagreb, 251016. HAZU. Svecanost potpisivanja Ugovora o osnivanju i radu Zavoda za znanstveni i umjetnicki rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Djakovu. Na fotografiji: Mirko Duspara.Davor Pongracic/Cropix

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara (nezavisni) iz vlastitog je džepa, temeljem rješenja Državnog inspektorata, platio drastičnu kaznu od 300.000 kuna (40 tisuća eura) zbog odmarališta na Korčuli u vlasništvu Grada Slavonskog Broda.

Duspara smatra da je to odmazda za trakavicu koja traje već 30 godina, po sudovima se povlačila duže od dvadeset, u kojoj je Grad uporno dokazivao vlasništvo, umalo završio bankrotom, a onda napokon 2016. pravomoćno dobio sudski spor i dokazao vlasništvo nad atraktivnim zemljištem, piše telegram.hr.

Priča još iz bivše države

Priča je komplicirana i o slučaju zemljišta na Korčuli dala bi se napisati knjiga, a seže još u bivšu državu i daleku 1964., kad tadašnja Skupština Općine Slavonski Brod kupuje parcelu na kojoj je kanila urediti kamp za ljetovanje građana.

Naravno, u vremenima pretvorbe i privatizacije ukazala se sjajna prilika da atraktivno zemljište na jadranskoj obali dopadne u privatne ruke, a zainteresiranih nije manjkalo.

Dokumenti netragom nestali

Jedna od njih bila je i tvrtka Novogradnja koja je smislila kako se domoći tog atraktivnog zemljišta, pa tužila Grad Slavonski Brod za neplaćene račune na izgradnji restorana na Korčuli.

Novogradnje se u privatizaciji domogao Ivan Dragičević (brat bivšeg predsjednika uprave Ine, Tomislava Dragičevića), no u postupku revizije 2006. pokazalo se da je formalni vlasnik te tvrtke (u međuvremenu, u veljači 2018., brisane iz Sudskog registra) bio Pero Ćosić, tadašnji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, kojeg će Duspara pobijediti na izborima 2005.

Novogradnja je pokušala naplatiti višemilijunske iznose za objekte koje je krajem 80-ih prošlog stoljeća gradila na Korčuli.

Zajedno s kamatama iznos se popeo na vrtoglavih 134 milijuna tadašnjih kuna i takvo rješenje Vrhovnog suda dovelo je Slavonski Brod pred vrata bankrota, u situaciju kakva se nije dogodila ni jednom gradu ili općini u Hrvatskoj.

Tada u igru ulazi Državno odvjetništvo, koje pokreće postupak za zaštitu zakonitosti, pa se sve ponovno vraća u sudske dvorane. U obnovi postupka, Grad Slavonski Brod 2016. dobiva spor.

Ali 2019. dolazi do zanimljive inicijative s Korčule. Tamošnji HDZ-ov gradonačelnik Andrija Fabris upro se da kamp u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, kao ”odšteta haškom uzniku”, pripadne Berislavu Pušiću, jednom od šestorice čelnika Herceg-Bosne osuđenih u Haagu za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Rušenje stabala uništilo kamp

Pušić se godinu dana prije toga vratio iz haškog zavora pa je Fabris mislio – tvrde Telegramovi sugovornici u gradskoj upravi Slavonskog Broda – da bi darovanje zemljišta na Korčuli bila pravedna naknada Pušiću jer je odležao dvije trećine desetgodišnje kazne.

Kad Fabris u tome nije uspio, kažu naši sugovornici, on nalaže lokalnom komunalnom poduzeću rušenje potencijalno opasnih stabala na području kampa. Neka od posječenih stabala izravno su pala na kamp kućice i većinu uništila.

Grad Slavonski Brod o vlastitom trošku podiže nove kućice na istim lokacijama na kojima su bile i stare, porušene, a obnovljeni kamp registrira u sustav e-visitor sukladno propisima Ministarstva turizma koje, pak, odobrava djelatnost kampa u istom obimu.

Novi zaplet za gradonačelnika

I sada dolazi do novog zapleta koji će skupo stajati gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Dusparu. Jedna oporbena gradska vijećnica, inače bliska HDZ-u, prijavljuje Državnom inspektoratu slučaj postavljanja novih kamp kućica u odmaralištu na Korčuli. Pred sam kraj 2020. Državni će inspektorat donijeti rješenje o uklanjanju kamp kućica.

Grad Slavonski Brod se žali, Upravni sud u Splitu poništava rješenje Državnog inspektorata i predmet vraća na ponovni postupak. A u ponovljenom postupku, pak, potkraj 2021. Državni će inspektorat ostati pri svom, piše telegram.hr.

29. travanj 2024 04:24