StoryEditorOCM
VaterpoloVJEKO KOBEŠĆAK

Jugov trener u prvoj akciji s ‘Trikolorima‘ dobio Španjolsku: ‘Pomoćnik Francuske je za mene novi izazov. Nije samo cilj rezultat u Parizu 2024.!‘

Piše Tonči Vlašić
16. veljače 2022. - 11:31

Raspisali se Francuzi o vaterpolu nakon što su u utorak navečer dobili Španjolsku u kvalifikacijama Svjetske lige. Bili su bolji u Reimsu s 14:11. Ljepši povratak na klupu reprezentacije izbornik Florian Bruzzo nije mogao zamisliti. Nije ga bilo na njoj od Olimpijskih igara u Riju 2016., a s njim sad Francuska 'puca' na Olimpijske igre 2024. godine, kojima su domaćini u Parizu. Francuzi tad, ističe se, žele uzdrmati svjetski poredak, te sanjaju olimpijsko postolje.

Vjeko Kobešćak je desna ruka Bruzzou. Bio je sad na klupi protiv Španjolske.

- Lijepa utakmica, koju je Francuska odigrala hrabro, emotivno, a koja je odigrana u jednom lijepom ambijentu, pred velikim brojem gledatelja. Iako je Španjolska bila bez Perronea, i takva je slovila za favorita protiv Francuske – javio se Kobešćak iz Francuske, 'uhvatili' smo ga u vlaku za Pariz odakle će zrakoplovom natrag u Hrvatsku.

- Dalek je put do Olimpijskih igara, do njih su dvije i pol godine. Puno je stanica na tom dugom, dugom putu do Igara u Parizu. Prva iduća je najvažnija, a to su kvalifikacije u Kranju za Europsko prvenstvo, koje počinju već sutra. Francuska za cilj ima izboriti nastup u Splitu. Pobjeda protiv Španjolske je lijep uvod u kvalifikacije, ali najvažnije su utakmice u Kranju.

Kobešćak ne ide s Francuskom u Sloveniju, vraća se u Gruž.

- Francuska ima bazene, sportsku kulturu, njezino prvenstvo je sve jače i jače. Puno ulaže. Nije samo cilj rezultat reprezentacije na Olimpijskim igrama 2024. godine, već proširiti bazu, postaviti temelj da i nakon Igara u Parizu Francuska bude jedna od reprezentacija koju će se dosta toga pitati na velikim natjecanjima.

image
Vjeko Kobešćak je kao igrač osvojio s Hrvatskom srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, igrao još u Sydneyju 2000. i Ateni 2004. godine, a kao pomoćni trener Hrvatske okitio se zlatom u Londonu 2012. godine

Francuska se okreće kvalifikacijama za EP u Kranju, ima za cilj, naravno, izboriti nastup na završnici, koja se igra krajem kolovoza i početkom rujna u Splitu, a Kobešćak se s Jugom okreće subotnjoj utakmici u Splitu protiv splitskog Jadrana, čeka ga prvo poluvrijeme bitke za poziciju broj jedan u doigravanju za prvaka Hrvatske.

- Imamo malih problema sa sastavom, ali cilj se zna, izboriti prvu poziciju za doigravanje za prvaka. Već u petak idemo za Split. Utakmica je dan poslije. Večeras je trening u Gružu, vraćaju nam se i reprezentativci. Naši su dobili Rusiju u Zagrebu, tamo su bili Popadić, Fatović, Benić i Žuvela. Potvrdili su prolaz u četvrtfinale kvalifikacija Svjetske lige. Argyropoulos, Papanastasiou i Kakaris su bili nekoliko dana na mini pripremama s grčkom reprezentacijom. Jug igra bolje, protiv OSC-a smo odigrali prošli utorak baš dobro, u obrani i napadu, te ostvarili važnu pobjedu. Vjerujem kako ćemo nastaviti s dobrim igrama i rezultatima već u subotu u Splitu – poželio je Kobešćak.   

- Zadnji put sam radio sa seniorskom reprezentacijom prije deset godina kad sam bio pomoćnik Ratku Rudiću u hrvatskoj reprezentaciji. Ta zadnja akcija se ne zaboravlja jer je osvojeno olimpijsko zlato u Londonu. Prošle godine sam vodio našu juniorsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Pomoćnik Francuske je za mene novi izazov. Želja mi je pomoći u ovom projektu, vjerujem kako to mogu, ali isto tako imam priliku i naučiti nešto novo te to novo primijeniti u Jugu – istaknuo je Kobešćak. 

26. lipanj 2024 12:22