Da način na koji držite čašu može utjecati na vaš doživljaj pijenja vina, objašnjava sommelierka, tvrdeći kako se pogrešnim držanjem čaše umanjuje uživanje u omiljenom napitku, prenosi N1.
Mnogi od nas ne razmišljaju pretjerano o tome kako drže čašu, no, pogrešno držanje čaše može dramatično umanjiti vaše iskustvo pijenja vina, utječući na sve, od jedinstvenog okusa grožđa do optimalne temperature.
Prva i uobičajena pogreška je hvatanje "zdjele" čaše kao da je riječ o šalica čaja ili tople čokolade. Osoba prenosi toplinu kroz ruke, a posebno kroz dlanove, što znači da je najbolje izbjegavati preveliki kontakt kože s čašom za vino kako ne biste utjecali na temperaturu. Održavanje prikladne temperature – bilo da se radi o bijelom ili crvenom vinu – ključno je za postizanje posebnog profila okusa vina.
Prirodna ulja na dlanovima znače da biste trebali nježno rukovati čašom, osobito ako ste jeli prstima i potencijalno nenamjerno pokupili razne vrste masnoće i ostatke hrane.
- Ne želite da ta ista ulja ili hrana završe na zdjelici vaše čaše. To će vam promijeniti percepciju vina jer ćete pokupiti i te arome - poručila je sommelierka.
Neugledne mrlje također mogu spriječiti onoga tko ga pije da otkrije i cijeni pravu boju vina, što je važan i često zanemaren čimbenik kada je u pitanju kušanje.
Pristojno držanje čaše - za "nogicu" - omogući će vam i da zavrtite sadržaj u čaši, čime pojačavte različite note u aromi, kakva god ona bila.
Četri su pravilna načina držanja čaše, kazuje N1.
Prva je držanje čaše prema dnu "nožice", hvatanje između palca i kažiprsta, dok ostale prste odmarate na dnu. Drugom možete "nožicu" stisnuti pri dnu, treća i vjerojatno najzgodnija je da bazu čaše stisnete palcem i kažiprstom. Četvrta i posljednja metoda je malo zahtjevnija i uključuje držanje baze dok palac postavljate na vrh, a stranu kažiprsta na dno postolja.