StoryEditorOCM
ZabavaVRIJEDNO PRIZNANJE

Marijo Curić izabran za Chefa 2020. godine

Piše magazin.dobri-restorani.hr
26. listopada 2020. - 21:09
Dubrovčanin Marijo Curić dobitnik je ovogodišnje nagrade Chefa godine. Curić je na poziciji je executive chefa Restorana 360 Dubrovnik od 2015. godine, a u dubrovačkoj kuhinji radi od 2007., sa samo jednim prekidom od godinu dana. Njegovu bi gastronomiju bilo najispravnije definirati kao tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, donosi magazin.dobri-restorani.hr.

Zbog činjenice da se restoran nalazi u gradu koji je u hrvatskim razmjerima najizloženiji dolasku internacionalnih gostiju visokih i vrlo visokih gastronomskih standarda oblikovanih Michelinovim vrijednosnim sustavom, Marijo Curić svoju inspiraciju i tehničko usavršavanje prakticira stažiranjem u restoranima s 1 ili 2 Michelinove zvjezdice. Od značajnijih stažiranja valja izdvojiti onaj u milanskom restoranu Devero kod chefa Enrica Bartolinija, londonskom Marcusu, Elystan Streetu, Ledburyju i Bibendumu.

Naime, Marijo Curić suvereno vlada kuhinjom najluksuznijeg restorana u Hrvatskoj. Dok se svijet nije suočio s globalnom pandemijom, ovaj restoran imao je podužu listu čekanja, a za stol je bilo potrebno najaviti se mjesecima unaprijed. Odmah po dolasku primijetit ćete najsmjeliji servis koji ste imali prilike doživjeti u Hrvatskoj. Da nismo zakoračili u listopad, ovaj restoran brojao bi šezdesetak članova osoblja, koji je sad u smanjenom obujmu kako se sezona bliži kraju. Osim sommeliera, konobara, brigade u kuhinji i voditelja restorana, ovdje rade i “food runneri”, djelatnici koji su zaduženi za donošenje hrane od kuhinje do konobara, koji potom preuzimaju hranu i poslužuju je na sam stol. Važno je spomenuti da se na nešto više od tisuću kvadratnih metara u jednoj večeri posluži oko 150 večera, imajući na umu da je svaki slijed tehnički savršen, u što smo se osobno uvjerili. Za takvu preciznost u servisu, atmosferi, vinskoj karti i naravno gastronomskoj priči uz chefa Curića zadužen je i glavni voditelj Rudolf Papac.
 
Izbor Chefa godine izbora Dobri restorani koncipiran je na način da chefovi među sobom kandidiraju najboljeg vodeći se tehničkom superirnošću, maštovitošću i kontinuitetom da svaki tanjur bude najbliže savršenstvu. Iz tog razloga ne čudi da je ove godine ta čast pripala Mariju Curiću, executive chefu Restauranta 360, donosi magazin.dobri-restorani.hr.
24. travanj 2024 06:48