StoryEditorOCM
ZabavaI DALJE NAJBOLJI

Hrvat Petar Klovar oborio svjetski rekord zaronom od 135 metara na dah:‘ Tako duboki zaroni uvijek su teški‘

Piše joško dadić/sd
28. rujna 2023. - 18:11

Treća disciplina na svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u Limassolu na Cipru bila je FIM ili povlačenje po konopu. To je još jedna disciplina u kojoj je hrvatska reprezentacija uvijek “opasna” te je i ovaj put opravdala naziv favorita. Prije točno godinu dana Petar Klovar etablirao se u toj disciplini kao jedan od najvećih u povijesti, kad je izveo najdublji zaron na svijetu od 132 metra i postao svjetski prvak, piše Slobodna Dalmacija.

Odonda se vlasnik rekorda promijenio prije dva mjeseca, kad je Alexey Molchanov zaronio na 133 metra, međutim, Klovar je vratio rekord u Hrvatsku svojim nastupom sa zaronom od 135 metara, što je i najdublji zaron svjetskog prvenstva i, naravno, dovoljan za još jednu titulu svjetskog prvaka.

– Mnogi su rekli kako će to biti rutinski zaron s obzirom na to da sam na treningu u Roatanu ove godine ronio 140 metara, međutim, uvjeti na Karibima su gotovo idealni, dok na Cipru mogu biti izazovni, a svako je svjetsko prvenstvo samo po sebi posebno i teško se uspoređuje s treningom.

Na kraju je zaron prošao točno po planu, ali svakako je zahtijevao puni fokus na zadatak. Tako duboki zaroni uvijek su teški, koliko god bili sigurni u sebe i dobro isplanirani. Jučer je čak bilo i nešto kurenta, što je inače do sada bilo nezamjetno na natjecanju. To dodatno otežava zaron, a i površina se malo rashladila, što se itekako osjeti na pripremi u odijelu debljine 0,3 mm.

image

Hrvatski reprezentativci na Cipru

Press/

Mediteranska romantika

Međutim, Mediteran ima tu neku posebnost i romantiku dok se upada u taj mrak i uvijek je lijepo tu izvesti dobar zaron, a ove je godine organizacija natjecanja odlična i vrlo je komotno za sportaše. Obranio sam svoja dva zlata, što mi je bio cilj, tako da već sada mogu u mislima biti na odmoru i edukacijama za ribolovce koje slijede u listopadu na Lastovu – kaže Petar Klovar.

image

Petar Klovar uoči zarona

Press/

No Hrvatska ima i druge snažne adute u ovoj disciplini, pa je tako Sanda Delija, kojoj je isto ovo prva disciplina, najavila svjetski rekord za žene koji iznosi 103 metra, međutim, zbog problema s kompenzacijom ranije se okrenula i prepustila prvo mjesto Mađarici Korok te se našla na trećem mjestu s brončanom medaljom.

Za potpuni se uspjeh u disciplini CNF pobrinuo Vitomir Maričić, koji je zaronom na 124 metra stao na drugo mjesto te je Hrvatska i u toj disciplini osvojila tri medalje i učvrstila svoju poziciju najtrofejnije reprezentacije ove godine.

Iza Klovara i Maričića na trećem mjestu našao se Francuz Aulach sa 116 metara, dok je naš predstavnik Donat Faraguna ostvario osobni rekord sa 75 metara te se polako približava dvojcu Klovar-Maričić koji dominira prvenstvom.

Očekuje nas još jedna disciplina, CWT ili ronjenje s monoperajom, u kojoj će zbog najave lošeg vremena biti uzbudljivo, a odlučivat će se i o ukupnom pobjedniku svjetskog prvenstva.

27. travanj 2024 23:31