StoryEditorOCM

bez perajaKateryna Sadurska iz Ukrajine postavila novi svjetski rekord na prvenstvu u ronjenju na dah: Medalju posvetila svojoj domovini

Piše M.I.
15. listopada 2024. - 11:00

Kateryna Sadurska iz Ukrajine postavila je novi svjetski rekord dubine na CMAS Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u kategoriji konstantna težina bez peraja (CNF). Prvenstvo se održali u zaljevu Messinian u Kalamati (Grčka), a bio je to jedini svjetski rekord koji je oboren na ovogodišnjem CMAS prvenstvu.

Sadurska je uspješno zaronila na dubinu od 80 metara u spomenutoj disciplini i svoj rekord posvetila ‘Ukrajini, ukrajinskim braniteljima i svima koji se bore za slobodu njene zemlje‘, kazala je na dodjeli medalja.

Drugoplasirana je bila Marine Simonis iz Belgije koja je zaronila do 64 metra, a trećeplasirana Španjolka Isabel Sanchez Aran sa zaronom na 57 metara.

Na ovom prvenstvu sudjelovalo je više od 140 ronilaca na dah iz više od 37 zemalja. Tek šestog dana natjecanja rekord je postavljen jer je natjecatelje prethodne dane pratili loše vrijeme i nepovoljni uvjeti na moru.

Osmog dana natjecanja, uz mirno more i savršenu vidljivost, očekivalo se da će ruski ronilac na dah i višestruki rekorder Alexey Molchanov, koji ne roni ni pod jednom nacionalnom zastavom, poboljšati za 1 metar svjetski rekord u kategoriji CWBF, od 124 metra. Zaron je bio dovoljno dobar da mu donese prvo mjesto na natjecanju, ali ne i da potvrdi novi rekord.

15. listopad 2024 18:30