StoryEditorOCM
GastroKRALJEVSKA HRANA

Donosimo tri provjerena recepta poznatih malostonskih uzgajivača kamenica

Piše S. R.
18. ožujka 2024. - 11:05

Najpunije i najukusnije su upravo u ožujku. Malostonske kamenice kraljevska su delicija, iznimne gastronomske i nutritivne vrijednosti. Iako će mnogi reći da su najbolje sirove, svježe i pokapane s nekoliko kapi limuna, evo i drugih načina kako u njima uživati.

image

SPLITT, 05.03.2007. OTVORENO MORE MORSKI KUHAR- RESTORAN PIMPINELLA/POHANE KAMENICE/FOTO- BOZO VUKICEVIC

Ovo su recepti obitelji Šare, poznatih malostonskih uzgajivača i restoratera.

Kamenice žar

Sastojci:

· maslinovo ulje

· peršin

· papar

· bijelo vino

Priprema:

· otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske

· napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina

· jušnom žlicom preliti školjku

· složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju.

 

Kamenice u tempuri

Sastojci:

· brašno glatko 100 g

· prašak za pecivo 5 g

· 1 bjelanjak

· gazirana voda (hladna)

· sol/prstohvat

· ulje za prženje (suncokretovo)

Priprema:

· otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske

· zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol

· dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru

· ubaciti školjke u smjesu zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju.

 

Juha od kamenica

Sastojci:

· kamenice 12 kom

· maslinovo ulje 0,5 dcl

· češnjak 1 česan

· peršin

· glatko brašno 2 jušne žlice

· riblji temeljac 1l

· sol

· papar

· bijelo vino 0.5 dcl

· muškatni orašćić

Priprema:

· otvorite kamenice, izvadite meso i po želji ga usitnite

· na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna

· zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji

· ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina

· kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.

16. studeni 2024 07:34