StoryEditorOCM
S mora i krajaBerba usrid lita

Novi klimatski šok - najranija jematva u povijesti zbog visokih temperatura: Grožđe je ‘ko šećer‘, moramo ga brati

Piše Stanislav Soldo
12. kolovoza 2024. - 16:24

Bijele vinske sorte grožđa ove su godine uranile. Pošip i chardonnay u vinogorju na Komarni već se beru, čak petnaestak dana ranije negoli prethodnih godina pa će ovo biti najranija jematva u povijesti. Pošip se bere i na Pelješcu, Korčuli, žilavka u Hercegovini. Berba grožđa od pamtivijeka je počinjala u rujnu i nekako se poklapala s početkom školske godine. Međutim pod pritiskom klimatskih promjena rokovi se polagano pomiču čak u prvu polovinu kolovoza.

– Ne sjećamo se da je grožđe ikada ovako rano zrilo, u prvoj polovini kolovoza bile su samo stolne sorte, vinske su išle kasnije – rekoše nam vinogradari s kojima smo razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 02:20