StoryEditorOCM
S mora i krajaPotpuni kaos

Struja se vratila u dalmatinske gradove; HEP: ‘Ovakav kvar nismo vidjeli 20 godina.‘ Uzrok je eksplozija u Crnoj Gori?

Piše VIJESTI SD
21. lipnja 2024. - 16:16

Veći dio Dalmacije oko 12.25 sati ostao je bez struje, a oko 13:30 sati struja se počela vraćati u dalmatinske gradove i mjesta.

Struja je nestala i u u dijelovima BiH i Crne Gore te Albanije, a u međuvremenu se i tamo počela vraćati.

 

17.00 - Kako javlja Reuters, crnogorski ministar energetike rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom. Sustavi distribucije električne energije povezani su u državama diljem Balkana, napominje agencija.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u TV prijenosu.

16.42 - Crnogorske dnevne novine Pobjeda pišu da je eksplozija na 400 kilovata dalekovoda Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) dovela do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori, Dalmaciji te Bosni i Hercegovini. Izvor je Pobjedi rekao da će u sanaciji morati sudjelovati helikopteri. Pobjeda kaže da CGES s tim podatkom još nije izašao u javnost.

16.22 - "Uslijed nestanka struje na cijelom području Dalmacije sve zdravstvene ustanove odmah su nastavile funkcionirati na agregatima te se većina njih postupno vraća na elektroenergetsku mrežu. U kontaktu smo sa svim bolnicama od Gospića, Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Dubrovnika, Rijeke do bolnica u Slavoniji koje su potvrdile da je situacija stabilna odnosno da se nesmetano pruža adekvatna skrb svim pacijentima i u novonastalim okolnostima. Ovim putem se zahvaljujem svim ravnateljima, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima kao i tehničkoj potpori koji su se brzo prilagodili nenadanoj situaciji i pokazali da nam je sigurnost pacijenata na prvom mjestu“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Sve zdravstvene ustanove potvrdile su kako nestanak struje nije prouzrokovao zastoje u pružanju zdravstvene skrbi.

16:00 - Struja se vratila u Šibenik, Imotski i Kaštela

15:15 - "Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakučac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sjećamo se zadnjih 20-ak godina na tako širokom području da je bio tako veliki kvar", rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju.

image

Trafostanica Konjsko

Tom Dubravec/Cropix

Strujni kolaps u dolini Neretve: ‘Ovo nas je vratilo u mladost i vrime redukcija, Hvala Bogu što nemamo jednu stvar...‘

15:00 - Struja se vratila u Šibenik

14:50 - Nakon kaosa i prekida u elektroenergetskom sustavu, struja se vraća i u brojne gradove diljem Bosne i Hercegovine. Luka Petrović, vršitelj dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske, rekao je da se vrlo brzo očekuje stabilizacija sustava

14:30 - Struja se vratila u dio Dubrovnika

Split je stao na sat vremena. Ovo su sve intervencije žurnih službi dok nije bilo struje, jedna je bila posebno zauzeta

Vratila se struja u Split, ali u dijelovima grada je potpuni prometni kolaps! Sve smo snimili, pogledajte ovo ludilo...

14:24 - Sve službe su na terenu, a aktivirali su se i naši zaštitni mehanizmi. Uskoro će se svima vratiti struja. Ne zna se što je uzrok pada, ali nije do nas. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu - rekao je ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

- Za izvješće o ovkvim ispadima su zadužene europske agencije. Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje 6 mjeseci - rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

Ministar gospodarstva: ‘Sve dežurne ekipe su na terenu‘; Direktor HOPS-a: ‘Ispao je dalekovod između Grčke i Albanije‘

14:15 - Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati.

Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati cijela Dalmacija trebala imati električnu energiju.

Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta.

Osim nestanka struje sada se pojavio problem nestanka interneta.

Kako se doznaje zbog strujnog, ali i internetskog incidenta građani ne mogu u ljekarnama predizati svoje ljekove.

Struje nije samo nestalo u Dalmaciji. Nije je bilo u dijelovima BiH, Slovenije, te Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

Splitski vatrogasci imali 25 intervencija spašavanja ljudi zaglavljenih u liftovima

Prodavači bili prisiljeni zatvoriti dućane, bez semafora je u prometu nastao kaos. Evo kako je izgledao nestanak struje

13:50 - Kako doznajemo, Solin, Šibenik, Makarska, Brač i mnogi drugi  je i dalje bez struje

13:45 - Prometni kolaps u Splitu se smiruje, neki semafori su profunkcionirali

image
Duje Klarić/Cropix

13:40 - Povodom međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u 14.15 sati u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije dat će ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

13:30 - Struja se počela vraćati u dalmatinske gradove i mjesta koji su bili bez struje

13:25 - O cijelom slučaju oglasili su se iz HEP-a:

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja.

13:24 - Kako javlja portalanalitika.me, polako se uspostavlja napajanje električnom energijom u Crnoj Gori

13:15 - Unatoč nestanku struje, dalmatinske bolnice rade neometano, s obzirom na generatore. Jutarnjem su to potvrdili iz zadarske, šibenske, kninske i splitske bolnice

13:10 - Iz grada Splita apeliraju na građane da zbog problema sa strujom racionalno troše vodu, kako ne bi došlo do poteškoća u vodoopskrbi. Iz splitskih žurnih službi nam javljaju da su zaprimili na stotine poziva građana

Apel iz ‘Vodovoda i kanalizacije‘: ‘Racionalno trošite vodu kako ne bi došlo do problema u vodoopskrbi‘

13:05 - Kako Hina neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodilo raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 18:18