StoryEditorOCM

VOĆNO, GORKO...Naučite prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje! Donosimo popis poželjnih svojstava - saznajte kakvo je vaše

Piše dr.sc. Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije
25. studenog 2024. - 13:21

Izvanredno nije uobičajna riječ koju često koristimo u stvarnom životu, ali je standard za prepoznavanje ekstra djevičanskog maslinova ulja. Po definiciji ekstra djevičansko maslinovo ulje mora biti izvanredno u svakom smislu: organoleptički (okus i miris bez nedostataka), po kemijskom sastavu i čistoći. To je svježi iscijeđeni sok ploda masline, bez povišenja temperature i bez dodataka kemijskih sredstava. Ako maslinovo ulje ne zadovoljava ove standarde, ne može nositi oznaku ekstra djevičansko.

image
Hemis via AFP

Varijacije okusa

U granicama zadanih parametara izvanrednog maslinova ulja postoji čitav niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu i vremenu berbe. Posebno miješanjem različitih kultivara masline može se stvoriti novi profil.

Izborom kultivara miješana ekstradjevičanska maslinova ulja mogu ponuditi neobično okusno iskustvo, ili biti tradicionalna kombinacija kultivara masline koja oduvijek rastu, beru se i prerađuju zajedno. Katkada ove mješavine produžuju rok trajanja maslinova ulja, jer su pojedini kultivari stabilniji od drugih. Monovarijetetna maslinova ulja pak pokazuju poseban karakter jednog kultivara maslina.

Kao rezultat uvjetovan posebnošću svake regije i posebnih kultivara masline i posebnošću arome svakog kultivara svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kulturu uzgoja. Ali iako su svi ovi elementi izvanredni i rezultiraju statusom ekstra djevičansko maslinovo ulje, nije uvijek izvanredno ili čak dobro ulje.

image
Joško Ponoš/ Cropix

Prepoznatljiva svojstva

Postoje brojni uvjeti koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinova ulja: vremenske prilike, odgovarajući agrotehnički zahvati, optimalni stupanj zrelosti, način berbe, higijensko-sanitarni uvjeti prerade, uvjeti skladištenja i punjenja...

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bit će vrhunsko ako ima izrazita prepoznatljiva organoleptička svojstva proizašla iz područja uzgoja, uvjeta rasta, nadmorske visine i vrste zemlje, zajedno sa svim bitnim okusnim karakteristikama kao što su arome, zadržavanje okusa, čista nota mirisa i okusa, laganog osjećaja u ustima, postupno pojačavajuće gorčine i/ili izražene pikatnosti.

Poželjna svojstva maslinova ulja:

Voćno - miris i okus podsjećaju na zrelu ili zelenu maslinu. Ako se približite drobilici ili preši, voćnost je miris koji osjetite. Ova karakteristika može nestati za nekoliko mjeseci u nekim uljima. Ulje dobiveno od odmah prerađenih neoštećenih plodova dugo zadržava okus i miris po maslini.

Gorko - mnogi tek upoznati s maslinovim uljem ne povezuju gorčinu kao preferiranu karakteristiku, uobičajeno dobivenu od zelenih i djelomično zelenih maslina.

Pikantno - peckajući osjet u ustima i ždrijelu.

Skladnost, harmoničnost - sve prednosti ulja koje se slažu i izjednačavaju.

Slatko - suprotno od gorkog, pikantnog ili “skupljajućeg”. Nalazi se u uljima po ostalom voću. Ne potječe od šećera, nego je dojam praznog okusa na sredini jezika.

Svježe - ugodna aroma, voćno, neoksidirano ulje.

Zeleno - mlado, svježe, voćno ulje. Uglavnom mješavina s gorkim. Pikantno-gorki osjet na stražnjem dijelu ždrijela.

Zeleno lišće – gorko-trpki okus, dobiven u prešama kada je dodana mala količina lišća.

Artičok - okus povezan sa zaostalim osjetom na artičok.

Badem - okus povezan s osjetom na gorki badem.

Banana - okus i miris povezan sa zaostalim osjetom na bananu.

Dinja - miris (ethyl acetate).

Papar - okus papra u stražnjem dijelu ždrijela koji može izazvati kašalj.

Jabuka - okus povezan sa zaostalim osjetom na jabuku.

Trava - okus po travi, čest u zelenim maslinama ili maslinama mljevenim s lišćem i grančicama

image
Nikola Vilić/ Cropix
25. studeni 2024 13:26