Izvanredno nije uobičajna riječ koju često koristimo u stvarnom životu, ali je standard za prepoznavanje ekstra djevičanskog maslinova ulja. Po definiciji ekstra djevičansko maslinovo ulje mora biti izvanredno u svakom smislu: organoleptički (okus i miris bez nedostataka), po kemijskom sastavu i čistoći. To je svježi iscijeđeni sok ploda masline, bez povišenja temperature i bez dodataka kemijskih sredstava. Ako maslinovo ulje ne zadovoljava ove standarde, ne može nositi oznaku ekstra djevičansko.
Varijacije okusa
U granicama zadanih parametara izvanrednog maslinova ulja postoji čitav niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu i vremenu berbe. Posebno miješanjem različitih kultivara masline može se stvoriti novi profil.
Izborom kultivara miješana ekstradjevičanska maslinova ulja mogu ponuditi neobično okusno iskustvo, ili biti tradicionalna kombinacija kultivara masline koja oduvijek rastu, beru se i prerađuju zajedno. Katkada ove mješavine produžuju rok trajanja maslinova ulja, jer su pojedini kultivari stabilniji od drugih. Monovarijetetna maslinova ulja pak pokazuju poseban karakter jednog kultivara maslina.
Kao rezultat uvjetovan posebnošću svake regije i posebnih kultivara masline i posebnošću arome svakog kultivara svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kulturu uzgoja. Ali iako su svi ovi elementi izvanredni i rezultiraju statusom ekstra djevičansko maslinovo ulje, nije uvijek izvanredno ili čak dobro ulje.
Prepoznatljiva svojstva
Postoje brojni uvjeti koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinova ulja: vremenske prilike, odgovarajući agrotehnički zahvati, optimalni stupanj zrelosti, način berbe, higijensko-sanitarni uvjeti prerade, uvjeti skladištenja i punjenja...
Ekstra djevičansko maslinovo ulje bit će vrhunsko ako ima izrazita prepoznatljiva organoleptička svojstva proizašla iz područja uzgoja, uvjeta rasta, nadmorske visine i vrste zemlje, zajedno sa svim bitnim okusnim karakteristikama kao što su arome, zadržavanje okusa, čista nota mirisa i okusa, laganog osjećaja u ustima, postupno pojačavajuće gorčine i/ili izražene pikatnosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....