StoryEditorOCM
OtociŽUPA POSTIRA

Bračani slave 80. obljetnicu zavjeta: ‘Hvala, sveti Josipe, uslišio si naše molitve i spasio mjesto od strašne sudbine‘

Piše Ivica Radić
14. svibnja 2024. - 16:42

Svečanom svetom misom zahvalnicom i blagoslovom kipa svetog Josipa u župi svetog Ivana Krstitelja u Postirima na Braču obilježena je osamdeseta obljetnica zavjeta danog svetom Josipu pa je i ova godina u toj bračkoj župi proglašena godinom svetog Josipa.

Prije 80. godina, dakle, ratne 1944. godine, stanovnici Postira su na čudesan zagovor svetog Josipa spašeni od velikog stradanja i tragedije. Te su godine, naime, njemačku okupatori iz tog bračkog mjesta u logor odveli brodom muškarce između 15 i 65 godina, njih 335, u znak odmazde te je njihova sudbina bila krajnje neizvjesna.

image
Jadran Bašić

Božji puk je u to vrijeme, osobito žene s djecom i starcima, pod vodstvom tadašnjeg župnika don Ante Marušića upućivao molitve i vapaje svetom Josipu koji se tih dana slavio. Sveti Josip je uslišao njihove molitvene vapaje jer se velika većina odvedenih Postirana vratila svojim kućama dok su sedmorica stradala na putu.

Stanovnici Postira smatraju da se to dogodilo čudesnim zagovorom svetog Josipa. Tadašnji župljani zavjetovali su se kako će svetom Josipu podignuti crkvicu, nabaviti kip i štovati ga kao svog zaštitnika.

Tako je 2011. godine u znak zahvalnosti i ispunjenja danog zavjeta blagoslovljena zavjetna crkvica posvećena svetom Josipu, podignuta na predjelu Glavica. Bilo je to u vrijeme župničke službe mons. Tončija Jelinčića, a blagoslovio ju je tadašnji hvarski biskup Slobodan Štambuk na uočnicu Gospe Karmelske.

image
Jadran Bašić

Misu zahvalnicu u župnoj crkvi, u nazočnosti brojnog vjerničkog puka, predvodio je u povodu 80. obljetnice zavjeta mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić. U svojoj propovijedi biskup Palić je potaknuo vjernike na razmišljanje o onome što je sveti Josip učinio za Župu Postira, ali i molitvu da Gospodin po zagovoru svetog Josipa nastavi činiti dobra djela u toj Župi i hrvatskome narodu. 

U tijeku euharistijskoga slavlja biskup Palić blagoslovio je kip svetoga Josipa izrađen u prirodnoj veličini u talijanskoj radionici "Ferdinand Stuflesser 1875“.

Kip je bio izložen u središtu župne crkve, a naknadno će biti postavljen na posebnome mjestu ispod kojega je podignuta spomen-ploča s uklesanim natpisom "Zavjetno sjećanje za budućnost! U ožujku ratne godine 1944. nadvila se nad žitelje otoka Brača ugroza opstojnosti življenja na otoku poradi prisilnoga iseljenja muškog pučanstva od strane njemačke vojske“.

image

Blagoslov oltara

Jadran Bašić

Osim toga, na spomen-ploči ukratko je opisano značenje postirskoga zavjeta s popratnom porukom "Uz 80. obljetnicu zavjeta (1944.-2024.) predvođeni župnikom don Jurom Martinićem postaviše vjernici župe Postira“. Središnja svečanost završena je riječima zahvale župnika don Jure Martinića i biskupskim blagoslovom.

U prigodi 80. obljetnice zavjeta svetome Josipu održan je i znanstveno-stručni skup "Čudo svetog Josipa u povijesnom kontekstu“ te je u crkvici svetog Duha biskup Palić posvetio novi kameni oltar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:46