StoryEditorOCM

Međunarodni skup: 160 arheologa na Visu

Piše PSD.
16. listopada 2009. - 21:37

U organizaciji Hrvatskog arheološkog društva (HAD) i splitskog Arheološkog muzeja, na Visu je, prvi put, održan međunarodni znanstveni skup ‘‘Arheološka istraživanja na srednjem Jadranu’’ na kojemu je sudjelovao rekordan broj stručnjaka i znanstvenika, njih 160, iz Hrvatske, SAD-a, Slovenije i Velike Britanije. Organizaciju skupa pripomogli su gradovi Vis i Komiža, te Udruga vinara i vinogradara otoka Visa.

Među brojnim predavanjima tijekom trodnevnog trajanja skupa održanim u Hrvatskom domu u Visu, posebno zanimljiva bila su upravo predavanja o Visu, o rimskim grobovima na zapadnoj isejskoj nekropoli na Martvilu, ljudskim kosturnim ostacima s lokaliteta viške Bandirice, analizi keramike pronađene unutar bedema antičke Ise, te o štovanju carskog kulta u Isi.

Osim znanstvenih rasprava sudionici viškog skupa posjetili su sve viške arheološke lokalitete, arheološku zbirku Issa, komiški ribarski muzej, znamenitu Modru špilju na otoku Biševu i za tu prigodu posebno postavljene izložbe, o Viškom boju u Visu, te izložbu ‘Palagruža-Diomedov otok’ u Komiži.

U sklopu viškog znanstvenog skupa održana je godišnja i izborna skupština HAD-a, a tom je prigodom akademiku Nenadu Cambiju dodijeljena nagrada za životno djelo ‘Don Frane Bulić’, a arheologinji Dubravki Balen Letonić pripala je godišnja nagrada ‘Josip Brunšmid’.

Bogoljub Mitraković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:44