StoryEditorOCM
ZdTubePOGLEDAJTE VIDEA

Zahuktava se atmosfera prije utakmice odluke: navijači u kockastom slave i pjevaju na ulicama Glasgowa i na stadionu

Piše Frane Vulas
18. lipnja 2021. - 17:07

Atmosfera prije utakmice odluke Hrvatske i Češke se lagano zahuktava.

Na ulicama su brojni Škoti koji se pripremaju za utakmicu s Engleskom, a naši navijači, od kojih je većina s 'Otoka', se prijateljski druži sa Škotima. Neki su već ušli i na stadion.

Pogledajte našu galeriju...

A u medijima na Otoku ogled Hrvatske i Češke je potpuno bio u drugom planu pošto se istog dana na Wembleyu igrao derbi tradicionalnih, najvećih rivala Engleske i Škotske. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je molio škotske navijače da ne dolaze bez ulaznica.

- Ako nemate ulaznice, nemate smještaj, nemojte dolaziti u London. To nije mudra odluka, imajte obzira jer moramo misliti na pandemiju s kojom se borimo. Bit će to novi udarac našem zdravstvenom sustavu– govorio je Khan za BBC.

Međutim, bez obzira na njegov apel stotine navijača se zaputilo iz svih većih škotskih gradova prema britanskoj prijestolnici, uglavnom vlakovima. Većina vjerojatno bez ulaznica jer je kapacitet stadiona Wembley ukupno smanjen na samo 22500 gledatelja, kao i za ogled prvog kola Engleske i Hrvatske.

Tek će u kasnijoj fazi Eura primati 40 tisuća navijača, iako je UEFA već zaprijetila Engleskoj kako će joj oduzeti završnicu turnira ako se ne pojednostavne mjere kako bi 2500 VIP gostiju moglo doći na polufinale i finale. Naime, zasad je obvezna najmanje petodnevna karantena prije dolaska u Englesku. U tom slučaju alternativa bi bila Mađarska, Budimpešta.

Zato se očekivalo kako će biti veselo po ulicama Londona gdje je krenula invazija Škota. A već je kaotično bilo i večer prije utakmice jer su stizali prvi škotski navijači. „Daily Mail” je izvještavao kako je čak 20000 škotskih navijača bez ulaznica stiglo u London, dok su na dispoziciji imali samo 2800 karata.

Radili su nered, pili, pjevali... Policajci su stoga pred susret planirali napraviti obruč oko Wembleya kako se navijači ne bi probili do stadiona. Sve su oči bile uprte prema Wembleyu i najstarijem reprezentativnom rivalstvu, ogledu starih nogometnih neprijatelja, a Hampden Park i drugi okršaj dana u istoj skupini D Eura Hrvatske i Češke je malo koga zanimao.

No, kako je ipak bila riječ o susretu i rezultatu koji bi se u konačnici mogao ticati Engleske i Škotske, ipak nisu mogli utakmicu potpuno ignorirati. „Daily Mail” je iznio svoju prognozu.

- U ovom slučaju nije nimalo lako prognozirati. Hrvatska nije stvorila mnogo prilika protiv Engleske, ali protiv Češke bi trebala imati veći posjed lopte. Ipak, Češka se uzdaje u Patrika Schicka. Hrvatska – Češka 1:1.

Pored toga isti medij je naglasio.

- Hrvatska je izgubila od Engleske na Wembleyu i njeni navijači će od Luke Modrića i društva tražiti više u ovom susretu. Češka je impresionirala protiv Škotske, Patrik Schick je zabio dva spektakularna gola i pružio jednu od najboljih individualnih predstava na turniru dosad. Hrvatska će u slučaju novog poraza biti na rubu eliminacije, dok Češka pobjedom već može razmišljati o nokaut fazi natjecanja.

„The Sun” se poigrao riječima. Tako bi u slučaju poraza Hrvatske ovo „kockastima” bio „Czech mate” odnosno u prijevodu na hrvatski nešto kao „šah mat” (chess je na engleskom šah). U svom stilu „Sun” je podsjetio i na posljednju utakmicu ova dva protivnika, onu na prošlom Euru odigranu u St. Etienneu koju je manji dio hrvatskih navijača bakljama prekinuo kod vodstva Hrvatske 2:0 (završilo je 2:2).

Najavljivali su i oni povratak Dejana Lovrena u sastav te da bi Luka Modrić trebao povesti Hrvatsku do pravog rezultata i na Euru.

BBC je u statističkom dijelu izvukao podatak kako je Ante Rebić zabio samo jedan pogodak u zadnjem 21 nastupu za Hrvatsku, pri čemu je imao 31 udarac prema protivničkim vratima. Dok nam je prognoza „Daily Maila” bila koliko-toliko naklonjena, ona legende Liverpoola Marka Lawrensona na BBC-u nije. Jedan od najpoznatijih bivših igrača/komentatora na Otoku smatrao je da će Hrvatska izgubiti rezultatom 0:1.

- Hrvatska je protiv Engleske imala posjed, ali gotovo ništa više od toga nije napravila. Imaju vrlo dobre, tehnički obučene igrače, ali mislim da nisu dovoljno ubojiti, što se ne može reći za Češku koja je pokazala da je opasna – smatrao je Lawrenson.

Na utakmici protiv Češke bit će rekordno mali broj hrvatskih navijača, ali raspoloženje je sjajno - poslušajte pjesmu iz Glasgowa uz nadu da će naši reprezentativci večeras do nužne pobjede!

20. travanj 2024 18:14