StoryEditorOCM
ZdTube"A PORINA DOBIVA..."

Večeras dokumentarac o glazbenom geniju Zdenku Runjiću, vidjet ćemo do sad neobjavljene detalje iz njegova života

Piše M.P./PSD
25. listopada 2020. - 19:22

Večeras u 20.10 sati  na Prvom programu HTV-a prikazat će se film o velikom skladatelju, čovjeku koji je znao uglazbiti sve ljudske emocije – Zdenku Runjiću.

U dokumentarcu snimljenom u sklopu serijala 'A Porina dobiva...' o životu Zdenka Runjića govore njegove kćeri Ana Runjić i Ivana Runjić, bivša supruga i dugogodišnja glazbena urednica na Hrvatskom radiju Marija Runjić, zatim Meri Cetinić, Tonči Huljić i Goran Karan.

Kćer Ivana otkrila je kako je u osnovnoj školi iz glazbenog imao dvojku, a Goran Karan kako ga je Tonči Huljić doveo kod Runjića na vikendicu kad je odlučio započeti solo karijeru. Večeras u 20.10 sat  očekuje nas puno do sad neobjavljenih fotografija i detalja iz Runjićevog života za koje nismo znali.

S početkom jeseni počela su prikazivanja dokumentarnih filmova svaku nedjelju na HTV-u. Ukupno je 12 snimljenih dokumentaraca o dobitnicima Porina za životno djelo, ljudima koji su veliki i važni dio hrvatske glazbene povijesti. Do sada smo vidjeli filmove o Vici Vukovu, Miljenku Prohaski, Dinu Dvorniku, Dunji Vejzović, a večeras je na redu onaj o Zdenku Runjiću. Sve do sad emitirane filmove možete pogledati na HRTi platformi.

Autorski tim filma o Runjiću čine scenarist i redatelj Toni Volarić, snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, tonski snimatelj Silvio Mojaš i montažer Augustin Tino Bilandžić. Producent je Davor Drezga (Unison Pro d.o.o.), urednica Lejdi Oreb (HTV). Uvodnu špicu napravio je Goran Kurjak, a glazbu špice, poznatu temu svih dodjela glazbene nagrade Porin, potpisuje cijenjeni hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer Alfi Kabiljo.

Umjetnici i ansambli čije su životne priče još ispričane i koje nas tek čekaju, a koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine su: Arsen Dedić, Boško Petrović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Oliver Dragojević i Ruža Pospiš Baldani.

26. travanj 2024 16:41