StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPE VIJESTI

Zadranke u Buenos Airesu: "Predstava Melusine, Zadarskog plesnog ansambla, propitujući značenja ženskog tijela, ukazuje na moć tjelesnog..."

Piše Zadarski.hr
8. studenog 2022. - 09:28
Melusine je izvedena premijerno na ovogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša KusturaZdpla/Slobodna Dalmacija

Ove godine udruga Domino program zagrebačkog festivala Perforacije predstavit će i u Argentini sa dvije izvedbe: Melusine u koreografiji Matee Bilosnić i Nataše Kusture, te Denuded autora i izvođeča Bruna Isakovića.

Predstava Melusine Zadarskog plesnog ansambla održat će se u Buenos Airesu u petak, 11. studenog.

Melusine je izvedena premijerno na ovogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša Kustura. Glazbu je napravila Bilosnić, iskusna i nagrađivanja plesačica i koreografkinja, a izvedbu Nataša Kustura koja je upravo diplomirala na Plesnom odsjeku pri ADU u Zagrebu.

Opipljivo i neiscrpno, živo i intimno, tijelo je fizička materija nestalne i promjenjive prirode. Inspirirano arhetipskom figurom iz srednjovjekovnih legendi, Melusine rastvara mitsko vrijeme i prostor. Propitujući povijesno upisana značenja ženskog tijela, ovaj rad ukazuje na moć tjelesnog.

image

Melusine je izvedena premijerno na ovogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša Kustura

Zdpla/Slobodna Dalmacija

Kao u suvremenoj odi tjelesnosti u mitskom ozračju, Melusine tijelo tretira kao intuitivno živo biće i kao mehanički stroj. Sveprisutna obrnuta logika pokreta naizgled lišava izvođačicu tjelesnih barijera i tako se, kao u mitu, poigrava stvaranjem vizualnih distorzija.

Polazimo li od pretpostavke da je mogućnost transformacije najveća moć, Melusine dovodi u pitanje nužnost fiksnog i nepromjenjivog.

image

Melusine je izvedena premijerno na ovogodišnjem festivalu solo forme Monoplay u Zadru, a koreografiju potpisuju Matea Bilosnić i Nataša Kustura

Zdpla/Slobodna Dalmacija

Koreografija: Matea Bilosnić & Nataša Kustura

Izvodi: Nataša Kustura

Glazba: Matea Bilosnić

Dizajn svjetla: Saša Fistrić

Kostimografija: Anita Goreta

Vizualni dizajn/ Visual Design: Josip Kresović

Produkcija: Zadarski plesni ansambl

Rad Zadarskog plesnog ansambla financijski je podržan sredstvima Zaklade Kultura nova.

03. svibanj 2024 19:43