StoryEditorOCM
Zadar plusCABARET VALESKA

Večeras svečana dodjela nagrada i zatvaranje 1. Zadarskog festivala monodrame, posvećenog Zlatku Košti

Piše Zadarski.hr
4. rujna 2023. - 13:12

U nedjelju je u Kazalištu lutaka Zadar pred prepunim gledalištem izvedena posljednja predstava u okviru 1. Zadarskog festivala monodrame, autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić „Cabaret Valeska“ u izvedbi mlade, talentirane i energične glumice Nike Ivančić, a u režiji Edvina Liverića te produkciji Studentskog kulturnog centra u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI).

image

Prvi zadarski festival monodrame

Drama plus
image

Prvi zadarski festival monodrame

Drama plus

Edvin Liverić i Nika Ivančić su se u briljantno osmišljenom autorskom projektu „Cabaret Valeska“, nastalom kao završni rad preddiplomskog studija Gluma i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci (APURI), poigrali elementima dramskog i plesnog teatra te cabareta dok nam je sjajna Nika Ivančić kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarala život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.

Valeska Gert živjela je i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje novom pravcu u umjetnosti, kojeg danas poznajemo kao performans. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom maestralno je uranjala u atmosferu cabareta prošlog stoljeća inspirirana posljednjim Valeskinim intervjuom predstavaljući nam Valesku Gert na eksplozivan i nekonvencionalan način, upravo onako kako ga je umjetnica i živjela.

image

Prvi zadarski festival monodrame

Drama plus

Večeras će se u crkvi Sv. Lovre na Narodnom trgu s početkom u 20 sati održati svečana dodjela nagrada i zatvaranje 1. Zadarskog festivala monodrame koji je nastao u koprodukciji i organizaciji Drame plus i Kazališta lutaka Zadar. Program svečanog zatvaranja festivala vodit će glumica Kazališta lutaka Zadar Tamara Šoletić tijekom kojega će biti dodijeljenje dvije nagrade: nagrada stručnog žirija za najbolju monodramu i nagrada publike za najbolju monodramu. Stručni žiri radio je u sastavu: dr. sc. Teodora Vigato, izv. prof., teatrologinja kao predsjednica žirija te dramska prvakinja HNK Zadar Jasna Ančić i dramski glumac i lutkar Dominik Karakašić kao članovi žirija. Stručni žiri će najboljoj monodrami dodijeliti nagradu koja nosi ime po cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru Zlatki Košti, kojemu je ovaj festival i posvećen.

Idejno rješenje statue nagrade festivala koja nosi ime Zlatko Košta osmislili su Vinko Radovčić i Robert Košta. Izbornik i umjetnički ravnatelj festivala je Vinko Radovčić, producenti su Iris Pavić Tumpa i Vinko Radovčić, a koordinator festivala je Domagoj Lindinger.

Generalni pokrovitelj 1. Zadarskog festivala monodrame je Grad Zadar, a pokrovitelj je Zadarska županija.

28. travanj 2024 19:33