StoryEditorOCM
Zadar plusMLADI MASLINARI

Učenici OŠ Bartula Kašića oborili rekord u školskom masliniku!

Piše Radio Zadar/S.J.M./ Zadarski.hr
24. listopada 2024. - 12:27

Učenici zadarske Osnovne škole Bartula Kašića su kroz protekla dva dana u školskom masliniku ostvarili rekordnu berbu: pobrali su čak 2 i pol tone maslina, piše Radio Zadar.

Za usporedbu, prije dvije godine, urod je bio oko 600 kilograma. Ravnateljica škole Katica Skukan navodi kako osnovci uvijek rado sudjeluju u berbi i kasnije kroz Zadrugu Maraška svoje ulje prezentiraju na raznim manifestacijama, a sudjeluju i u humanitarnim akcijama.

image

Učenici su pobrali preko 2 tone maslina!

Radio Zadar/oŠ Bartula Kašića/

Učenicima predmetne nastave i njihovim učiteljima u berbi su pomogli kućni majstori Milivoj i Ante koji su radili sa tresačima, a pomoć je stigla i iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Njihove učenike u masliniku su predvodile prof. Nekić i Jusup

Ulje koje će dobiti od svojih maslina škola koristi dijelom u svojoj kuhinji, jedan dio se proda da se namire troškovi uljare, a koristi se i u humanitarnim akcijama u kojima kroz rad u učeničkoj Zadruzi Maraška sudjeluju učenici tijekom čitave školske godine. Taj školski vrt je nama velika radost - naglašava ravnateljica Skukan.

Rad u školskom masliniku je planiran u kurikulumu, ali bitno je da djeca uživaju u radu s maslinama, dodaje. Zato škola stalno ulaže u svoj maslinik: 

image

Učenici su pobrali preko 2 tone maslina!

Radio Zadar/oŠ Bartula Kašića/

- U sklopu naše zadruge mi smo investirali u tresače, a kupili smo i stroj što odvaja lišće od maslina, jer vidimo da djeca vole to raditi pa svake godine investiramo u tehnologiju jer ne bi mogli sve sami pobrati, pogotovo su ove godine strojevi dobro došli - kazala je za program Radio Zadra ravnateljica OŠ Bartula Kašića. 

 

24. listopad 2024 12:28