StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: POČELI ETNO DANI

U gradskoj straži mališani slušali o mitovima i legendama Zadarske županije

Piše Marijana Didulica
31. svibnja 2017. - 15:15
18838627_10155213034878213_2046078605_o

Ovog tjedna u Zadru se održavaju Etno dani, tradicionalna kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja tematski vezana za tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije.

Ovogodišnja kulturna manifestacija Etno dani priređuje se šestu godinu za redom. S godinama uključuje sve veći i raznovrsniji broj sudionika. Različiti programi, od edukativnih radionica, zabavne igre, pričaonica do izložbi i filmskih projekcija odvijaju se u različitim muzejskim prostorima i na nekoliko lokacija stare gradske jezgre.

U srijedu je održana Pričaonica Legende i mitovi Zadarske županije gdje „legenduju" sudionici različite dobi i zanimanja. Priče su čitali i pričali Učenici OŠ Petar Zoranić iz Jasenica te bivši kolege i suradnici Narodnog muzeja.

Lucija Sekula, muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar kaže kako je Pričaonica započela literarnim natječajem za sve osnovne škole na području Zadarske županije, na temu Legende i mitovi.

- Od učenika se tražilo da ispitaju starije ukućane o starim, usmenim, narodnim predajama i legendama zapišu ih i danas ispričaju mlađim generacijama- kazala nam je Sekula.

U Pričaonici su također sudjelovali posebni gosti,Vladimir Alavanja, umirovljeni djelatnik Narodnog muzejau i Ante Mihić, suradnik Narodnog muzeja, koji su predstavljali Jadransko područje Sjeverne Dalmacije te pričali priče i legende s otoka, dok su učenici osnovnih škola predstavljali Dinarsko područje.

Vladimir Alavanja je pričao priču o babi s kolačima, dok je Ante Mihić pričao priču o čudovištima Peteročićima, Orku, Maljiku i Slivu iz mjesta Sali na Dugom otoku.

Sudionici su prvenstveno željeli zabaviti mališane i pričama ih osloboditi straha. Jer kako kaže Roko, mali predškolac i slušatelj: "Strah je kad se treseš, a to nije dobro".

Učenici OŠ Petar Zoranić su pričali priče o Mudrom slovu, Vili Velebita i Legendu o nastanku Velebita stoga je ovaj događaj ujedno edukativna radionica, zabavna igraonica i pričaonica.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra.

 

02. srpanj 2024 22:14