StoryEditorOCM
Zadar plusIZA KAMERE

Snimatelj Winnetoua Claudio Osorio oduševljen prirodnim lokacijama na Velebitu: ovo je isto kao u Meksiku ili Arizoni, a Ivica je bolji od Bricea!

Piše Mišel Kalajžić
9. listopada 2021. - 21:39
Starigrad Paklenica, 230921. Na poziv starigradskog hotelijera Zorana Katica, njemacki glumac Ivica Zdravkovic koji utjelovljuje Winnetoua u kaubojskom parku Pullman Cityu, u Hrvatskoj snima materijal koji ce u Njemackoj promovirati filmski kult Winnetoua te turisticki promovirati Zadarsku zupaniju i Hrvatsku. Na fotografiji: detalj sa snimanja.Josko Ponos/Cropix

Osim Ivice Zdravkovića, njemačkog glumca Winnetoua, glavna zvijezda projekta povratka legendarnog filmskog indijanskog poglavice na lokalitete Starigrada Paklenice na mjesta gdje su o njemu snimani filmovi 60-tih godina, bio je snimatelj i crtač, doktor grafičkog dizajna, Kolumbijac Claudio Osorio.

Ne samo što snima video klipove i foto sessione Winnetoua, već Claudio i crta filmske plakate i letke s likom Winnetoua u western gradu Pullman City u Bavarskoj. Claudio je crtao i plakate koji su darovani Muzeju Winnetoua u Starigradu u hotelu Alan. Kompletan je umjetnik, crtač, fotograf, grafički dizajner i kao takav nezamjenjivi dio ekipe koja ovih dana promovira „novog Winnetoua” u suradnji sa starigradskim ugostiteljom i hotelijerom Zoranom Katićem.

- Nemam samo jednu tehniku, već više njih. Snimam fotografije, a filmove radim s uobičajenim kamerama, kao i sa dron kamerama, kamerama za 360 stupnjeva i drugima, a uz sve to sam i crtač, na manjim, ali i velikim formatima kao što su murali na velikim zgradama, također s raznim tehnikama. Studirao sam grafički dizajn u Kolumbiji gdje sam stekao i doktorsku titulu. Specijalnost su mi bili aktovi, znači crtanje golog ljudskog tijela, a veliki interes pokazao sam kasnije za western tematike, koje su mi postale velikom inspiracijom. Indijanci, konji, kauboji... sve mi je to postalo preokupacija. Posebno lik Ivice Zdravkovića koji je vrlo inspirativan jer izgleda potpuno autentično kao indijanac. Čak i više nego legendarni Pierre Brice koji je glumio Winnetoua, ali imao je plave oči i „zapadnjački” izraz lica. Zdravković je pak utjelovljenje indijanskog poglavice Winnetoua kojega potpuno vjerno dočarava i taj mi je njegov lik inspiracija u stvaranju u zadnje vrijeme. Način kretanja, vještine, izraz lica, ponašanje, Ivica više izgleda indijanski nego Brice. Ivica je perfektan Winnetou – kazao nam je Osorio za vrijeme snimanja Winnetoua po Velebitu.

I njega su oduševile prirodne lokacije na kojima je sniman Winnetou po Velebitu.

- Iako je izmišljenja figura, Winnetou povezuje suvremenog čovjeka s prirodom i u tome je njegova velika važnost, a na meni je da tu vezu na najbolji način ovjekovječim – reći će Osorio.

Dugo je živio u Americi, četiri godine proveo je u rezervatu s indijancima Šošoni u Wyomingu, te u Yutah i Salt Lake Cityu. Lokacije na Velebitu, kaže nam, izgledaju potpuno autentično, kao da je u Meksiku ili Arizoni. Snimao je nekoliko puta i u Istri i sviđa mu se raznolikost prirodnih lokacija u Hrvatskoj koje jednostavno ostavljaju promatrača bez daha.

Za snimanje Winnetoua u Hrvatskoj kaže da je bilo vrlo uzbudljivo, osobito kad su na Velikom Rujnu naišli na divlje konje.

- Bilo je to nešto fantastično. S uživanjem sam snimao na zadarskom području i veselim se novim projektima Winnetou – zaključio je „doktor fotografije” Claudio Osorio kojega ćemo, to je sigurno, još viđati iza objektiva na zadarskom području.

17. travanj 2024 16:25