StoryEditorOCM
Zadar plusINICIJATIVA IZ ZADRA

Sandra Babac "Šinjorina Smokva": Postavimo ispod Foruma "zebru dalmatinku" po uzoru na pjege dalmatinskog psa!

Piše M. Kalajžić
4. svibnja 2018. - 13:00
zebra4

Sandra Babac, vlasnica ekološkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Damjanić-Babac u Poljicima kod Zadra koja prema tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi proizvodi ekološke voćne namaze od smokava, dunja, višnje maraške, šljive i mandarine među kojima je najpoznatija Šinjorina Smokva, želi provesti u djelo jednu ideju s kojom živi već dugi niz godina. Naime Sandra, koja povremeno radi i kao turistički vodič u Zadru, želi potaknuti gradske vlasti da postave prvu zebru sa karakterističnim uzorkom dalmatinskog psa – zebru dalmatinku!

- Ta je ideja toliko već stara da sam skoro od nje odustala. Ali kad sam nedavno vidjela da su postavili u Zadru zebru s plavom podlogom kod jednog prodajnog centra, u meni se probudila nada da bi i ovo moglo uspjeti, mada znam da ta procedura uopće nije jednostavna. Međutim može se, jer u Zagrebu postoji pješački prijelaz u obliku zebrinih šara na ulazu u Zoološki vrt u Maksimiru. Ako takva postoji, onda mogu imati mjesta i šansu i ove zebre dalmatinke. U svijetu također ima svakojako dizajniranih zebri kako bi se pješacima i vozačima ukazalo na to da one postoje, jer se uobičajene često više niti ne primjećuju. Rješenje je jednostavno, potrebno je samo izraditi šablonu preko koje se onda može aplicirati uzorak krzna dalmatinskog psa – kaže Sandra.

Prvu dalmatinsku zebru ona bi željela postaviti preko Ulice Zadarskog mira 1358. koju brojni turisti prelaze s ostataka rimskog Foruma prema rivi. Nije joj jasno kako tu već do sada nije postavljena zebra s obzirom da svaki dan tim mjestom cirkuliraju kolone turista u obilasku grada. Do bombardiranja u Drugom svjetskom ratu to je mjesto bilo glavna poveznica između Zelene pijace ispred Nadbiskupske palače i mula na rivi kamo bi se brodovima donosila hrana za prodaju iz bodula, ali se i u današnje vrijeme na tom mjestu ulica prelazi – bez obilježenog pješačkog prijelaza.

- Mnogi su mi dali podršku za ovu ideju, poznati zadarski sveučilišni profesor Pavuša Vežić, zaljubljenik u ovaj grada koji jako puno o njemu zna, zatim direktor Turističke zajednice Zadra Ante Rados, pa čak i pročelnik Komunalnog odjela grada ZadraRobertino Dujela koji je načelno podržava. Ideja da to bude zebra s uzorkom dalmatinskog psa pala mi je na pamet jer se radi o visoko cijenjenoj i u svijetu poznatoj pasmini koja svoje porijeklo vuče upravo iz Dalmacije, a mi to uopće ne koristimo niti to kažemo gostima koji dođu u Hrvatsku. Zašto svaki grad u Dalmaciji ne bi imao barem jednu zebru dalmatinku što bi turistima bilo jako zanimljivo i atraktivno? Uz nju bi mogao stajati i natpis s poviješću dalmatinskog psa i objašnjem o njegovoj važnosti i ulozi. Nažalost, dalmatinskog psa ima najmanje kod nas, kažu kinolozi da niti jedno leglo ne postoji u Dalmaciji, a u Hrvatskoj ih ima najviše dva do tri, pa bi i to bio način da se dalmatinski pas dodatno promovira i očuva u Dalmaciji, a i da se Dalmacija promovira preko dalmatinskog psa – zaključuje Sandra Babac.

Hoće li Zadar postati prvi grad u svijetu sa – zebrom dalmatinkom? Na potezu su zadarske gradske vlasti i MUP.

24. lipanj 2024 12:25