StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPE I OPASNE

Po prvi put se sastale hrvatske 'specijalke'

Piše Zadarski.hr/izvor MUP
31. listopada 2017. - 20:46
ok_0214-e87113d903

U amfiteatru Ravnateljstva policije MUP-a održan je prvi radni sastanak žena interventne policije sa 54 policijske službenice interventnih jedinica policije i zapovjednicima interventnih jedinica policije iz svih policijskih uprava.

Iva Balgač, policijska službenica za stratešku i međunarodnu policijsku suradnju u Ravnateljstvu policije prisutnima je prezentirala generalnu sliku o položaju žena policijskih službenica u MUP-u. U kratkom izlaganju osvrnula se na podatak da je broj policijskih službenica u Hrvatskoj u granicama europskog prosjeka te je istaknula važnost rodne ravnopravnosti i jednakosti te omogućavanja jednakih prava i mogućnosti žena i muškaraca u policiji. Policijske službenice, predstavnice interventnih jedinica policije kroz kratko izlaganje prezentirale su svoj rad i status unutar svojih ustrojstvenih jedinica.

Damir Barić, ovlašten za obavljanje poslova zapovjednika Zapovjedništva interventne policije, osvrnuo se na činjenicu da interventna policija u odnosu na druge europske države i u odnosu na stvarne potrebe, ima relativno mali broj žena. U interventnim jedinicama policije nema žena na rukovodećim radnim mjestima te da je to svakako razlog da se pristupi boljoj promidžbi i većoj potpori žena u interventnoj policiji, istaknuo je Barić.

Jedan od ciljeva ovog sastanka bio je ukazati da potrebu povećanja broja kandidatkinja za interventnu policiju te osiguravanje jednakih standarda i uvjeta za rad, obrazovanje i napredovanje žena u sustavu interventne policije. Znanje, iskustvo i sposobnost trebaju biti jedini kriterij napredovanja, bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama, zaključio je Barić. 

28. travanj 2024 00:43