Nešto poslije 13 sati će iz Zadra prema Pelješkom mostu krenuti „ekipa“ s oko 350 čaša, te svim sastojcima potrebnima za koktele koji će se uzvanicima posluživati na svečanosti otvorenja mosta: konkretna vrsta koktela je naručena upravo iz Zadra, određeno je da će ih na licu mjesta „miksati“ ugledni zadarski barmen Jure Vojković, a on je ujedno i autor ovog koktela koji nosi naziv „Alkarski gin tonik.“
Jure, zadatak nije lagan?
- Pa nije ni pretežak, to je moj posao i radim ga dobro, pa sam valjda zato i izabran da na toj svečanosti pravim koktele za uzvanike – kaže nam u utorak prije polaska raspoloženi Jure Vojković.
Glavni sastojak ovog koktela je čuveni gin „Dubrovnik Republic“, koji je pronio ime Zadra svijetom i pobrao nagrade, a sada je, u koktelu koji će se večeras posluživati, njegov glavni sastojak.
- Vlasnik zadarske destilerije gdje proizvodimo gin „Dubrovnik Republic“, Mario Matošević, koji je i autor gina „Dubrovnik Republic“, poklonio je gin potreban za izradu ovih koktela – kazao je Vojković.
Matoševićev suhi craft gin, već je poznato, ima četiri osnovna sastojka: borovicu (ne borovnicu!) iz Zadra, točnije sa padina Velebita, potom ljute naranče s Elafita koje unose svježinu, smilje i zrno soli iz Stona, vodu s Une…
Gin „Dubrovnik Republic“ samo je jedan sastojak vašeg koktela kojega večeras poslužujete na otvaranju Pelješkog mosta. Možemo li saznati sve sastojke „Alkarskog gin tonica?“
- Uz spomenuti gin, koji je glavni sastojak, ide liker od mandarine, tonik, nekoliko kapi maraschina, dehidrirana limeta te juniper (borovica) – otkriva Jure Vojković, koji će večeras koktele posluživati u čašama koje se koriste za crno vino.
Ovaj zadarski barmen je aktualni državni prvak u izradi koktela, te je pred njim put na Kubu, na Svjetsko prvenstvo u natjecanju barmena.
- „Alkarski gin tonic“ prvi put sam poslužio lani, u Vili Tripalo u Sinju, na večeri slavodobitnika nakon održane 306-e Alke – dodao je Vojković.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....