StoryEditor
Zadar plusU GOSTIMA

Parcela uz more u Posedarju: Zemljište s visinskim razlikama. Rezultat? Senzacionalna vila!

Piše D&D
21. rujna 2020. - 14:09
Neja Markičević/Cropix

Parcela uz more u Posedarju nedaleko od Zadra bila je toliko inspirativna da je arhitektica Nina Ninčević izgled buduće Vile Karla osmislila gledajući teren na kojem će ona biti sagrađena, prenosi D&D

Nedaleko od Zadra pronašli smo modernu kuću s mnogim pozitivnim iznenađenjima: divnim pogledom, praktičnim i estetski lijepim interijerom te eksterijerom koji mami na uživanje.

Građevinsko zemljište je svojim oblikom i smještajem bilo uistinu specifično, kaže Nina, pa je utjecalo na arhitekturu koja se smještala u tako zahtjevan prostor i funkcionalno i oblikovno. Gledajući kuću jasno je zbog čega je odabrala taj pristup, koji je poštivao prirodni nagib terena, ne prkoseći mu i uklapajući se na najbolji mogući način. 

Oblik kuće prilagođen je terenu koji je podijeljen na pet razina: spavaći, dnevni, vanjski i vrtni dio te dio ulaska u more.

PRIVATNA PLAŽA

- Lokacija je karakteristična zbog velike visinske razlike od početne točke, kolnog i pješačkog pristupa, do završne točke, privatne plaže. Visinska razlika je savladana jakim kamenim ziđem, gotovo bismo to mogli nazvati bedemima, koji su investitoru i njegovoj obitelji omogućili da se do sada na tom prostoru bave turizmom kroz aktivan autokamp. Takve početne postavke, tako jaku arhitekturu terena, nisam htjela narušavati, već je ideja bila da se novogradnja samo nasloni na postojeću konfiguraciju terena i prilagodi se funkcijama. Investitori su isprva planirali agresivnije pristupiti zemljištu, ali nakon što sam im ukazala na ljepotu i jedinstvenost onoga što imaju, prihvatili su takav mindset i dali mi slobodu u projektiranju - priča Nina i dodaje da su imali konkretan projektni zadatak kuće za odmor s četiri spavaće sobe. Sve ostalo bilo je prepušteno njoj i ona se sa zadovoljstvom primila zahtjevnog projektiranja, koje joj je bilo uzbudljivo i izazovno.

LOUNGE 

Teren, odnosno kuća koja je na njemu sagrađena, podijeljen je na pet razina. Na prvoj, ulaznoj razini je spavaći dio, na drugoj je dnevni dio, na trećoj je vanjski boravak uz bazen, na četvrtoj je mali vrt s prostorom za lounge i intimniji boravak, a peta razina je razina ulaska u more. Riječ je o 155 kvadrata unutanjeg prostora. Sve razine su povezane vanjskim stubištem koje je postojalo i prije nego što se kuća počela graditi. Spavaći i dnevni dio su povezani unutarnjim čeličnim stubištem koje ide paralelno uz kameni bedem, koji prolazi kroz sam objekt. Taj zid u sklopu dnevnog boravka ima drugačiju obradu, a noću je naglašen i indirektnom rasvjetom.

Građevinsko zemljište je sa svojim oblikom i smještajem bilo specifično, pa je utjecalo na arhitekturu koja se smještala u tako zahtjevan prostor i funkcionalno i oblikovno

- Kuća za odmor i obiteljska kuća su dvije različite stvari u pristupu arhitekturi, u projektnom zadatku, a možda i najvažnije, u psihološkom momentu. Kuća za odmor je u načelu, da se izrazim rječnikom iz garderobe, ‘one size’, a obiteljska kuća je ‘odijelo po mjeri’ koje mora savršeno pristajati. Barem je to moje osobno viđenje i zbog toga, kada projektiram kuću za život i stalno stanovanje, osjećam puno veću odgovornost i moram puno bolje upoznati investitora i cijelu obitelj te razumjeti kako funkcioniraju - pojašnjava Nina, čija je ideja bila da se vila zapravo uopće ne vidi. S pristupnog puta se zaista uopće ne može doživjeti da je riječ o velikom objektu - čini se, zapravo, da je riječ o skromnoj prizemnici. Tek kad se gleda s morske strane, vidi se u svoj svojoj raskoši.

Interijer je osmislila Simona Gregorović iz ureda Plan Art, a on je suvremen, topao i rađen u suglasnosti s investitorom. Naime, cilj je bio da se prostor uredi tako da u njemu uživaju gosti, ali da istovremeno bude ugodan domaćinima kada borave u vili.

DEKORACIJE

- Kako bi sve skupa na kraju bilo usklađeno s tonalitetom, dobila sam prostor da moj slikarski hobi postane uistinu primijenjena umjetnost i izradila sve dekoracije za objekt. Taj dio mi je baš bio kao šlag na kraju. Slike za ovaj objekt, a i za ostale koji su uslijedili, možete pogledati na Facebook stranici Nina Ninčević Art, Design & Architecture - pojašnjava Nina, koja je i u ovom slučaju promijenila stav koji ima od osnutka svog arhitektonskog studija, a to je poštivanje lokacije i njezine baštine. 

 

Izdvojeno

20. listopad 2020 15:27